Direct naar artikelinhoud
Pixar 20

Alle Pixar-films, gerangschikt door onze redactie van slecht naar goed

Met 'Incredibles 2' brengt animatiestudio Pixar zijn 20ste film in de zalen
Beeld RV/Pixar

Het is een ondankbare taak, maar iemand moest het doen. Naar aanleiding van Incredibles 2 herbekeek onze filmploeg alle twintig Pixar-films, en plaatste ze van slecht naar goed. Maar spreek ons gerust tegen, en kies onderaanzélf uw drie favoriete films!

20. Cars 2 (2011)

Wij waren al niet de grootste fans van de eerste Cars, maar met deze volstrekt nutteloze sequel, in geforceerde James Bond-stijl, heeft Pixar duidelijk de juiste afrit gemist. Weg ermee! Te bekijken (of niet) op Telenet Play More en iTunes. 

19. Monsters University (2013)

Monsters University is Pixars enige prequel. En toegegeven, monsters Mike en Sulley zijn hoogst aaibaar als universiteitsstudenten. Maar om daar nu een hele film aan op te hangen, dat was niet bepaald de beste studentengrap. Te bekijken op iTunes. 

18. Cars 3 (2017)

Cars 3 is voor een keer geen zeemzoete vertelling over vriendschap. Wel over minder evidente levensproblemen, zoals verandering en leren loslaten. En dat op kindermaat. Nee, dit is zeker niet de beste Pixar-film. Maar ook geen Cars 2Te bekijken op Telenet Play More en iTunes. Lees hier onze recensie.

17. Finding Dory (2016)

Voor de vergeetachtige Dory mag elk detail uit de originele Finding Nemo zich klakkeloos herhalen - ze zal het toch niet opmerken. Voor haar is het – zo goed gevonden! – allemaal nieuw. Maar voor de Pixar-fan is dit vooral een vervolgfilm met een hoog déjà vu-gevoel. Te bekijken op Netflix en iTunes. Lees hier onze recensie.

16. The Good Dinosaur (2015)

De laagste scorende originele Pixar-film is niet toevallig ook de grootste flop aan de bioscoopkassa. Het verhaal is gewoon té simpel, iets wat de animatiestudio weliswaar handig camoufleert met superbe visuals en een psychedelische trip.  Te bekijken op iTunes. Lees hier onze recensie.

15. Cars (2006)

Cars kwam een dikke tien jaar na Pixars eerste langspeelfilm Toy Story, en tot dan was elke worp een schot in de roos. Het moest dus ooit eens mislopen. Hoewel. Het verhaal over de vriendschap tussen een racewagen en een schrootbak kunnen we als steriel omschrijven, maar verkopen deed de film nog steeds. In de cinema én de speelgoedwinkel. Te bekijken op Telenet Play en iTunes. 

14. A Bug's Life (1998)

Als opvolger van Toy Story was dit vooral het bewijs dat Pixar vooruit was op de concurrentie. Op technisch vlak. Want concurrent Dreamworks had ook een computeranimatiefilm over mieren: Antz. Maar deze A Bug's Life ziet er een pak beter uit. Het is alleen geen verhaal dat lang blijft hangen. Te bekijken op iTunes en Telenet Play. 

13. Brave (2012)

Een Pixar-film die recht uit de animatiestudio van moederbedrijf Disney lijkt te komen, inclusief heldhaftige prinses. Want prinsessen die hun mannetje staan zijn tegenwoordig schering en inslag. En deze Merida-met-Schots-accent is niet anders. Te bekijken op iTunes. 

12. Up (2009)

Was Up een kortfilm, waarvan de eerste twintig en de laatste vijf minuten aan elkaar werden geplakt, dan was dit onze absolute nummer één. De woordeloze proloog, waarin we op de heerlijke muziek van Michael Giacchino door het huwelijksleven van Carl en Ellie fietsen, is prachtig. En ook dat vliegende huis, met die duizenden kleurrijke met helium gevulde ballonnen: schitterend! Maar wanneer de pratende honden erbij komen, wordt voor ons het ballonnetje wat doorprikt. Te bekijken op iTunes. 

11. Incredibles 2 (2018)

Geen sequel waar we meer naar uitkeken! Incredibles 2 pikt gewoon in waar de voorganger stopte en draait dan alle rollen om, met Elastigirl in het middelpunt. En dat is niet naar de zin van Mr. Incredible, die eerst jaloers, en gewoon kwaad wordt. Pijnlijk eerlijk. Nu in de bioscoop. Lees hier onze recensie en hier ons interview met regisseur Brad Bird.

10. Toy Story 3 (2010)

Wie had ook kunnen denken dat een derde film in een trilogie over pratend speelgoed zò ongelooflijk ontroerend kon zijn? In Toy Story 3 vertrekt Andy naar de universiteit, en hij laat zijn favoriete spullen achter in een complete nachtmerrie: een kindercrèche. Een plek van verderf waar regisseur Lee Unkrich kwistig referenties naar The Shining rondstrooit. Te bekijken op iTunes. 

9. Ratatouille (2007)

Een rat in de keuken is niet bepaald het smakelijkste tafereel. Dat de storytellers van Pixar erin geslaagd zijn om ons op minder dan vijf minuten van het tegendeel te overtuigen, kunnen we alleen maar toeschrijven aan vakmanschap. Bon appétit! Te bekijken op iTunes. 

8. Finding Nemo (2003)

Finding Nemo is emotioneel en spannend, en hij toont overbezorgde ouders dat ze ook moeten durven loslaten. Dat de geniale Ellen DeGeneres een vergeetachtig visje inspreekt, maakt het ook een van de grappigste animatiefilms van de studio. Maar bovenal toont hij een prachtige onderwereld. Just keep swimmingTe bekijken op Netflix en iTunes. 

7. Toy Story 2 (1999)

Toy Story 2 is de natuurlijke rivaal van The Godfather Part 2: nee, een vervolgfilm moet geen doorslagje zijn van het origineel. In vergelijking met de eerste Toy Story, maakt deel twee opvallende, technologische sprongen voorwaarts. Met een verhaal dat niet moet onderdoen voor het origineel, dankzij onder meer het tranentrekkermoment 'When She Loved Me'. Te bekijken op iTunes.

6. Monsters, Inc. (2001)

Een surrealistisch meesterwerk, vinden wij. In de monsterwereld wordt niet aan duurzame energie gedaan. Wel wordt de elektriciteit voor monsterstad Monstropolis opgewekt door mensenkinderen bang te maken. Liefst in hun slaapkamer, in het midden van de nacht. Let op voor de emotionele sucker punch aan het eind! Te bekijken op iTunes.

5. Coco (2017)

Een animatiefilm over de dood. Dat klinkt niet meteen als een vrolijke tijdsbesteding. Maar laat net dat de kracht zijn van elke goede Pixar-film. Coco speelt zich af op Día de los Muertos, en hij slaat een brug tussen deze wereld en die van onze dierbare overledenen. Visueel ziet die laatste er fan-tas-tisch uit, met miljoenen lichtjes en oranje bloemblaadjes. Serieus, de dood heeft er nog nooit zo mooi uitgezien. Te bekijken op Proximus TV en iTunes, en vanaf 18/8 op Telenet Play More. Lees hier onze recensie, hier ons interview met regisseur Lee Unkrich en hier ons gesprek met de Vlaamse wiskundige bij Pixar.

4. Toy Story (1995)

We hadden deze ook op één kunnen plaatsen, puur voor de vorm. In 1995 heeft Toy Story geschiedenis geschreven. Technologisch, als eerste volledige computergeanimeerde langspeelfilm. Maar ook inhoudelijk. Pixar heeft de lat voor zichzelf – en de hele animatiewereld – van meet af aan bijzonder hoog gelegd. Of zoals Buzz Lightyear het zou zeggen: to infinity and beyondTe bekijken op iTunes.

3. Inside Out (2015)

In Inside Out krijgt de elfjarige, depressieve Riley de hoofdrol. Maar hoe donker zij haar jonge leven ook ervaart, toch is dit de kleurrijkste Pixar-film in de lijst. Dat zit zo: het verhaal wordt verteld vanuit het hoofd van Riley, waar de ongrijpbare emoties van het meisje vrolijk worden gevisualiseerd. En hoewel die simplificatie voor kinderen is bedoeld, heeft ze onze kijk op emoties voorgoed veranderd. Te bekijken op iTunes.

2. The Incredibles (2004)

Een superheldenfilm die niet draait om superkrachten, maar om de dynamiek binnen het privéleven? Dat was in 2004 een verademing, en veertien jaar later nog steeds. Want laten we niet vergeten dat er sindsdien weer achttien superheldenfilms uit de Marvel-stal zijn gepasseerd. Geen enkele daarvan die evenwel eenzelfde frisheid aan de dag legt als The Incredibles. Voor ons blijft de originele film één van de fijnste animatiefilms aller tijden. Te bekijken op Telenet Play en iTunes.

1. WALL-E (2008)

Een hedendaagse animatiefilm die zich een halfuur lang vermomt als stomme film? Dat is op z'n minst gezegd gewaagd. Wall-E is een robot die vuilnis samenperst en op elkaar stapelt. Een afvalverwerkingsbedrijf op zichzelf, als het ware. En hij doet dat alleen, want door alle vervuiling is de aarde onbewoonbaar geworden en heeft iedereen het pand verlaten. Wall-E is de Al Gore van de millennials: Een robot die op een grappige manier wijst op de gevolgen van global warming. Maar de film heeft ook een prachtig romantisch kantje. Kortom, onze absolute favoriet. Te bekijken op iTunes.