Direct naar artikelinhoud
WK 2018

Titelverdediger Duitsland moet naar huis na blamage tegen Zuid-Korea

Ongeloof bij de Duitsers.Beeld Photo News

Duitsland is uitgeschakeld op het WK voetbal in Rusland. De regerend wereldkampioen, die tegen Zweden nog door het oog van de naald kroop, ging af tegen Zuid-Korea (0-2) en moest toezien hoe Zweden en Mexico zich in Groep F plaatsten voor de achtste finales.

Trainer Joachim Löw had zijn team ten opzichte van het vorige duel met Zweden op een aantal plaatsen gewijzigd. De eerder geslachtofferde Özil en Khedira mochten toch weer vanaf de aftrap beginnen. Evenals middenvelder Goretzka en verdediger Suele. Het ging ten kosten van Draxler, Müller, Ruediger en de geblesseerd geraakte Rudy.

Veel hielp het niet. Duitsland voetbalde het hele WK tegen zichzelf. Ook tegen Zuid-Korea zag het er sloom en inspiratieloos uit wat de regerend wereldkampioen voorschotelde. Typerend was het dat Özil en Khedira tot de zwakke schakels behoorden, terwijl juist zij iets te bewijzen hadden.

Slechts sporadisch kwam Duitsland voor rust in de buurt van het doel van Zuid-Korea. Maar telkens als er ruimte lag, werden de verkeerde keuzes gemaakt. Goretzka had na iets meer dan tien minuten zijn teamgenoten voor het uitkiezen, maar zijn zwakke lage voorzet werd geblokt door een Zuid-Koreaanse verdediger.

Diezelfde Goretzka was direct na rust dicht bij de openingstreffer. De middenvelder, die onlangs van Schalke naar Bayern München verkaste, kopte de bal in kansrijke positie goed naar de hoek. Doelman Cho verrichtte een dito redding. Niet veel later was Werner dicht bij een treffer. De volley van de spits ging echter rakelings naast.

Handvol kansen

Terwijl Duitsland iets beter ging voetballen kwam het slechte nieuws uit Jekaterinenburg, waar Mexico en Zweden tegen elkaar speelde. De voorsprong voor Zweden betekende dat Duitsland niet genoeg had aan een gelijkspel en virtueel was uitgeschakeld.

Löw reageerde direct door met Gomez en Müller twee verse aanvallende krachten in het veld te brengen. Duitsland drong aan en creëerde – in tegenstelling tot de eerste helft – een handvol kansen. Aan de andere kant gaf het meer ruimte weg en moest het toezien hoe de Koreanen gevaarlijk opdoken voor het doel van Neuer, die in de eerste helft ontsnapte aan een tegendoelpunt toen hij een vrije trap losliet en pas in twee instanties uit zijn doel ranselde.

Wanhopig

Van het aantrekkelijke, vloeiende aanvalsspel waarmee Duitsland in 2014 de wereldtitel greep, was in Rusland geen sprake. De manier waarop de ploeg van Löw op zoek ging naar een doelpunt oogde eerder wanhopig. Toch was Duitsland kort voor tijd dicht bij de bevrijdende treffer. De mee opgekomen Hummels dook vrij op voor het doel van Cho. De verdediger dacht binnen te koppen, maar raakte de bal op zijn schouder waardoor die over ging.

In blessuretijd werd het drama van Duitsland compleet, toen Zuid-Korea uit een hoekschop op voorsprong kwam. Verdediger Kim kreeg de bal vrij voor Neuer en maakte aan alle Duitse illusies een einde. De 0-2 twee minuten later zorgde voor extra zout in de Duitse wonden.

Zweden is na een 3-0 zege tegen Mexico groepswinnaar. Mexico gaat als tweede door.

In de achtste finales nemen Zweden en Mexico het op tegen de eerste twee van groep E. Daarin kunnen Brazilië, Zwitserland (beide 4 punten) en Servië (3) zich nog plaatsen. Costa Rica (0) is uitgeschakeld. Woensdagavond neemt Brazilië het in Moskou op tegen Servië. Zwitserland geeft in Nizhny Novgorod Costa Rica partij.