België neemt vijftien opvarenden Lifeline op

Migranten aan boord van de Lifeline. © AFP

Ons land neemt vijftien opvarenden van de Lifeline op. Det reddingsschip van de Duitse ngo Mission Lifeline mag, met zowat 230 op de Middellandse Zee geredde migranten aan boord, vanavond een Maltese haven binnenlopen.

rdc

Vijftien van de 230 opvarenden van de Lifeline gaan in ons land opgevangen worden. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo F'rancken (N-VA). Volgens hem gaat het om een eenmalige actie, op vraag van Malta.

De vijftien zijn volgens Francken mensen met een 'hoge erkenningsgraad', mensen die de een goede kans maken om erkend te worden als politiek vluchteling.

Francken beklemtoont dat ons land blijft pleiten voor een structurele oplossing voor migranten die de Middellandse Zee willen oversteken. Zoals bekend denkt hij daarbij aan opvangplaatsen in de regio en Noord-Afrika. Volgens Francken gaat Malta trouwens juridische stappen ondernemen tegen de Duitse ngo die met het reddingsschip Lifeline rondvaart.

Malta

De Lifeline zocht al sinds vorige week donderdag naar een haven waar het schip kon aanmeren. Eerder weigerden zowel Italië, Spanje als Frankrijk om het schip toe te laten.

Uiteindelijk heeft Malta toegezegd. Volgens premier Muscat van Malta zal het schip woensdagavond aanmeren. Naast Malta en België hebben ook Italië, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Nederland en Portugal ermee ingestemd om enkele migranten te ontvangen, zegt Muscat.

Ad-hocovereenkomst

Op een persconferentie in Valletta klonk het dat de migranten bij hun aankomst doorgelicht zullen worden, en dat asiel verleend zal worden aan wie daar recht op heeft. ‘De anderen zullen moeten terugkeren naar hun land van oorsprong.’

Nog volgens Muscat gaat het om een ad-hocovereenkomst, ‘alleen van toepassing op dit specifiek geval’ zoals dus ook Theo Francken aanstipte.

Nederland zal maximaal twintig migranten opvangen, zo heeft het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid gezegd. Naast ons land en Nederland zegden ook Frankrijk, Ierland, Italië, Luxemburg, Portugal en Malta zelf toe om opvarenden op te vangen.