Direct naar artikelinhoud
Schietpartij VS

Vijf doden na schietpartij op krantenredactie Maryland: verdachte uitte eerder al bedreigingen

Vijf doden na schietpartij op krantenredactie Maryland: verdachte uitte eerder al bedreigingen
Beeld REUTERS

Bij een schietpartij op de redactie van de krant Capital Gazette in Annapolis, in de Amerikaanse staat Maryland, zijn donderdag zeker vijf mensen om het leven gekomen. De redactie liet intussen weten dat er morgen toch een krant zal verschijnen. 

, en

Volgens de politie zijn bij de aanval vijf doden en drie gewonden gevallen. De omgekomen slachtoffers zijn allen journalisten van de krant. Volgens de politie is de man die het vuur zou hebben geopend in het gebouw van Capital Gazette opgepakt. Het gaat om een blanke man van 38 jaar, door de politie geïdentificeerd als Jarrod W. Ramos. Of hij de enige schutter is, kon de politie niet zeggen.

Het gebouw werd ontruimd en doorzocht; er zou een verdacht pakketje zijn aangetroffen. Later maakte de politie bekend dat het ging om een explosief dat door bomspecialisten onschadelijk is gemaakt. Bij gebouwen van media elders in het land, onder meer in Baltimore en New York, trof de politie veiligheidsmaatregelen.

Volgens een hulpsheriff waren de eerste agenten al na een minuut ter plaatse. "Ik denk dat we veel levens hebben kunnen redden omdat we zo snel in het gebouw waren."

Motief

Waarschijnlijk gaat het om een bewuste aanval op de Capital Gazette. Er zouden al eerder bedreigingen zijn binnengekomen bij de redactie. Op de eigen website meldt de krant dat de man die is aangehouden al een tijd ruzie had met de Capital Gazette. In 2012 klaagde hij de krant en columnist Eric Hartley aan voor laster omdat die laatste in juli 2011 over een rechtszaak tegen de dertiger wegens intimidatie had geschreven. De klacht werd zowel in eerste aanleg, als uiteindelijk ook in beroep eind 2015 afgewezen.

Volgens Capital Gazette woont Ramos in Laurel, op ruim 30 kilometer ten noordwesten van Annapolis. Daar voeren lokale en federale agenten een huiszoeking uit.

Waarschijnlijk gaat het om een bewuste aanval op de 'Capital Gazette'

Slachtoffers

De schutter drong gisteren kort na de middag binnen op de redactie van de Capital Gazette in Annapolis. Hij maakte vijf dodelijke slachtoffers, van wie er vier ter plekke stierven. Een vijfde slachtoffer overleed in het ziekenhuis.

De slachtoffers zijn assistent-hoofdredacteur en columnist Rob Hiaasen (59), de lokale reporter Wendi Winters (65), commentator Gerald Fischman (61), sportjournalist John McNamara (56) en verkoopsassistente Rebecca Smith (34) die nog maar pas voor de krant werkte. Op de website van de Capital Gazette wordt aan ieder van hen een uitgebreid portret gewijd. De stukken werden geschreven door journalisten van The Baltimore Sun, dat sinds 2014 eigenaar is van de krant uit Annapolis.

Zeker drie andere mensen raakten bij de schietpartij gewond. Zij werden naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Twee personen zijn lichtgewond, over de toestand van de derde gewonde is niets bekend gemaakt.

Via Twitter maakt de Capital Gazette bekend dat er morgen toch een krant zal verschijnen.

Twitter bericht wordt geladen...

Kritiek op Trump

President Donald Trump werd snel op de hoogte gebracht van de schietpartij. "Onze gedachten en gebeden gaan uit naar de getroffenen", reageerde de president op Twitter.

Ook Trumps perssecretaris Sarah Huckabee Sanders veroordeelde via Twitter het “zinloze geweld”. “Een gewelddadige aanval op onschuldige journalisten die hun werk doen is een aanval op elke Amerikaan. De slachtoffers en hun vrienden en families zijn in onze gebeden”, tweette ze.

Twitter bericht wordt geladen...

De tweets kwamen hen al gauw op kritiek te staan, omdat Trump en zijn team volgens critici juist het klimaat scheppen waarin geweld tegen journalisten kan plaatsvinden. Journalisten van de getroffen krant lieten inmiddels weten dat ze willen dat Trump meer voor hen doet dan alleen bidden. 

“Bedankt voor je gebeden, maar ik geef er geen zier om als er niets anders is”, zegt journalist Selene San Felice, die onder haar bureau moest schuilen tijdens de schietpartij. “Ik heb gehoord dat president Trump voor ons bidt. Ik wil dit geen politieke zaak maken, maar we hebben meer nodig dan gebeden. Ik wil jullie gebeden, maar vooral iets anders. Binnen een week vergeten de mensen dit drama weer, terwijl onze levens in stukken liggen. We hebben meer nodig dan een paar dagen belangstelling en gebeden.”

De gouverneur van Maryland, Larry Hogan zei "helemaal kapot te zijn" na het horen van de tragedie bij de krant, een van de oudste in de VS. Een van de journalisten die aan het werk was, reageerde ook via Twitter. "Er is niets verschrikkelijker dan te horen dat verscheidene mensen worden neergeschoten terwijl jij onder je bureau zit en hoort dat de schutter herlaadt", aldus getuige Phil Davis, voordat hij zijn verhaal ging doen bij de politie.

Twitter bericht wordt geladen...