Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Canada voert heffingen in op Amerikaanse producten

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland.Beeld REUTERS

Canada heeft vandaag handelsrepresailles tegen de Verenigde Staten aangekondigd in de vorm van douanerechten op Amerikaanse producten ter waarde van 16,6 miljard Canadese dollar (12,6 miljard dollar). De maatregel is een antwoord op de taksen die Washington op Canadees staal en aluminium heeft doorgevoerd.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland deelde vandaag mee dat de nieuwe heffingen vanaf 1 juli ingaan en aangehouden blijven "tot de Verenigde Staten hun handelsbeperkende maatregelen tegen Canada elimineren".

De Canadese overheid deelde vorige maand al mee dat ze importheffingen zou invoeren voor Amerikaanse producten als vergelding voor Trumps importheffingen van 25 procent op staal en tien procent op aluminium omwille van de "bescherming van de Amerikaanse binnenlandse veiligheid". Freeland noemde de redenering "absurd" en "pijnlijk". "We zullen niet toegeven", stelde ze vandaag. "We handelen uit grote bezorgdheid, niet uit woede", aldus Freeland, die de nauwe banden tussen Canada en de VS aanhaalde.

Volgens Canadese regeringsmedewerkers zijn de ingevoerde maatregelen deels uitgekozen om druk uit te oefenen op Trump door te focussen op producten die komen uit staten waar zijn politieke medestanders de plak zwaaien.

Canada zal ook gedurende twee jaar tot 2 miljard Canadese dollar steun geven aan zijn staal- en aluminiumbedrijven die door de Amerikaanse douanerechten getroffen worden, preciseerde de regering van Justin Trudeau.