Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Obama: "Waarom ik niet wil spreken over islamitisch terrorisme"

De Amerikaanse president Barack Obama.

De Amerikaanse president Barack Obama weigert consequent te spreken over "islamitisch terrorisme". Dat komt hem op heel wat kritiek te staan, maar hij heeft een goede reden voor zijn weigering. Zo legde Obama uit na een vraag van een moeder van een gesneuvelde soldaat.

"Daden van terrorisme hebben mijn zoon het leven gekost", zei Tina Houchins tijdens een debat van de Amerikaanse tv-zender CNN. "Gelooft u nog altijd dat deze terreurdaden worden uitgevoerd voor een zelfverklaard islamitisch religieus motief? En als dat zo is, waarom weigert u dan nog steeds de term 'islamitisch terrorist' te gebruiken?", vroeg Houchins aan Obama. 

"Terreurorganisaties als Al-Qaeda en IS hebben de islam geperverteerd en vervormd en geprobeerd om de islam te gebruiken als excuus voor wat eigenlijk barbarij en dood is", antwoordde Obama. "Dit zijn mensen die kinderen doden, die moslims doden, die seksslaven maken. Er is geen enkele religieuze grondgedachte die de dingen die zij doen zou kunnen rechtvaardigen."

"Ik ben voorzichtig als ik deze zaken omschrijf omdat ik deze moordenaars niet in één adem wil noemen met de miljarden moslims die wereldwijd, en in dit land, vredevol en verantwoordelijk samenleven. Die onze collega's zijn als soldaat, politieagent, brandweerman, leerkracht, en die buren en vrienden zijn."

'Noem deze mensen wat ze zijn: moordenaars en terroristen'
Barack Obama

Obama vergelijkt de term 'islamitisch terrorisme' met een christelijke moordenaar die zijn daden probeert te verantwoorden door zijn godsdienst in te roepen. "Als er een organisatie was die mensen zou vermoorden en opblazen, en die zou zeggen dat ze het christendom verdedigt, zou ik hen mijn religie niet laten misbruiken. Dat is belachelijk", aldus Obama. "Dat is niet waar mijn religie voor staat. Noem deze mensen wat ze zijn: moordenaars en terroristen."

Obama waarschuwt ook voor "een president of mensen die president willen worden" die wel dergelijke uitspraken zouden doen, een duidelijke verwijzing naar Republikeins presidentskandidaat Donald Trump, ook al wou Obama dat niet met zoveel woorden zeggen. "Dit is niet uniek voor de Republikeinse kandidaat. Er zijn verscheidene publieke figuren die dergelijke commentaren gebruiken en dat is gevaarlijk. Het verdeelt ons als Amerikanen."

Na de schietpartij op een homoclub in Orlando in juni, sprak Trump over "radicaal islamitisch terrorisme" om het motief van de dader te omschrijven. Later verweet hij Obama en zijn Democratische rivale Hillary Clinton dat zij die term niet gebruikten.