Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Laurent Ciman is grootste verrassing in selectie Rode Duivels

Bondscoach Roberto Martinez heeft zijn selectie bekend gemaakt voor de WK-kwalificatie-interlands tegen Bosnië-Herzegovina (7 oktober) en Gibraltar (10 oktober). Verdediger Laurent Ciman is de grootste verrassing in de selectie. Jason Denayer, Leander Dendoncker, Charly Musonda, Youri Tielemans en Dennis Praet gaan naar de beloften. Voor AA Gent-speler Nana Asare, die in de selectie werd verwacht, was er geen plaats.

md

Omwille van de blessures van onder meer Vincent Kompany, Kevin De Bruyne en Thomas Vermaelen, werden er misschien enkele nieuwe namen verwacht, maar dat was niet het geval. Laurent Ciman en Nacer Chadli maken wel opnieuw hun opwachting. Ook Mousa Dembélé en Divock Origi (allebei sukkelend met lichte blessures) kregen een oproeping. Jason Denayer, Leander Dendoncker, Charly Musonda, Youri Tielemans en Dennis Praet moeten bij de beloften aan de bak.

Over Ciman en Asare

Achterin kan Martinez geen beroep doen op de geblesseerde Vincent Kompany en Thomas Vermaelen. "Natuurlijk ben ik bezorgd, twee spelers van dat kaliber vervang je niet zomaar. Maar nu is het aan andere spelers om te bewijzen dat ze het niveau aankunnen. Ik heb gekozen om Laurent Ciman op te roepen omdat ik graag een speler met veel ervaring erbij had. Ik vond het niet het gepaste moment om nu jonge spelers te brengen." Waarom dan niet kiezen voor de ervaring van AA Gent-linksback Nana Asare? Die heeft naast de Ghanese toch ook de Belgische nationaliteit. "Ik wil niemand uitsluiten voor de Belgische nationale ploeg. Dus het gaat mij zeker niet over het feit dat hij ook Ghanees is. Maar dat hij al dertig jaar, is niet in zijn voordeel. Ik volg Asare wel, maar als ik nieuwe spelers selecteer heb ik een voorkeur voor jongeren."

Over Kevin De Bruyne en Thorgan Hazard

Op het middenveld ontbreekt Kevin De Bruyne. "Een flinke aderlating. Kevin is één van de beste voetballers in Europa. Het is vitaal dat hij zo snel mogelijk terug is. Eigenlijk is hij onvervangbaar. Daarom zullen we zijn afwezigheid als team moeten opvangen. Of Thorgan Hazard daardoor zijn kans krijgt? Thorgan en Eden zullen zeker ooit samen spelen. Thorgan is impressionant aan het seizoen begonnen. De afgelopen maanden is hij enorm gegroeid. Kijk naar zijn match tegen Barcelona. Hij lijkt volwassen geworden als voetballer. Hij zit in de goede flow en hopelijk kunnen we dat bij de Rode Duivels gebruiken."

Over de reservekeepers

Reservedoelmannen Simon Mignolet en Matz Sels zitten momenteel op de bank bij hun team. "Ik maak mij nog geen zorgen. Het is nu zeker nog niet het moment om hun positie in vraag te stellen. Ze zullen hun kans bij hun ploeg wel terug krijgen en dan moeten ze terugslaan. We zullen hen hier goed omringen en er voor zorgen dat ze een boost krijgen."

Over Bosnië

"Bosnië-Herzegovina is uiteraard de moeilijkste ploeg uit de poule. We zullen de juiste balans in de ploeg moeten houden. Ik verwacht dat mijn aanvallers mee zullen verdedigen en dat mijn verdedigers mee zullen aanvallen. Dit wordt een echte test."

Over het interview van Henry met Lukaku

Roberto Martinez kreeg ook de vraag of het wel kan dat assistent-bondscoach Thierry Henry voor tv-zender Sky Sports een interview deed met Rode Duivel Romelu Lukaku (bekijk hier). "Ik heb daar geen enkel probleem mee. Die afspraken zijn vooraf duidelijk gemaakt. Als Thierry bij de Duivel is, focust hij zich 100% op zijn job. Buiten die periodes mag hij die interviews doen, zijn rol is duidelijk. Hij heeft Lukaku trouwens geïnterviewd als "spits van Everton", niet als "nummer negen van de Rode Duivels"."

Doelmannen (3): Thibaut Courtois (Chelsea/Eng), Simon Mignolet (Liverpool/Eng), Matz Sels (Newcastle United/Eng)Verdedigers (7): Toby Alderweireld (Tottenham/Eng), laurent Ciman (Montréal Impact/Can), Christian Kabasele (Watford/Eng), Nicolas Lombaerts (Zenit Sint-Petersburg/Rus), Jordan Lukaku (Lazio Rome/Ita), Thomas Meunier (Paris Saint-Germain/Fra), Jan Vertonghen (Tottenham/Eng)Middenvelders (6): Nacer Chadli (West Bromwich Albion/Eng), Steven Defour (Burnley/Eng), Mousa Dembélé (Tottenham/Eng), Marouane Fellaini (Manchester United/Eng), Radja Nainggolan (AS Roma/Ita), Axel Witsel (Zenit Sint-Petersburg/Rus).Aanvallers (9): Michy Batshuayi (Chelsea/Eng), Christian Benteke (Crystal Palace/Eng), Yannick Carrasco (Atletico Madrid/Spa), Eden Hazard (Chelsea/Eng), Thorgan Hazard (Borussia Mönchengladbach/Dui), Romelu Lukaku (Everton/Eng), Dries Mertens (Napoli/Ita), Kevin Mirallas (Everton/Eng), Divock Origi (Liverpool/Eng)

Bij de beloften: Jason Denayer, Thomas Foket, Leander Dendoncker, Charly Musonda, Youri Tielemans en Dennis Praet, Zakaria Bakkali.

Geblesseerd: Vincent Kompany, Thomas Vermaelen, Björn Engels, Kevin De BruyneDe partijen tegen Bosnië en Gibraltar, respectievelijk de nummers 23 en 205 op de FIFA-ranking, zijn voor de Belgen wedstrijden twee en drie op hun 'Road to Russia'. Op de openingsspeeldag in groep H gingen de Duivels op 6 september met 0-3 winnen in en tegen Cyprus. Na één speeldag staat België samen met Bosnië-Herzegovina en Griekenland met drie punten aan de leiding in Groep H (bekijk stand en uitslagen).

De negen groepswinnaars mogen rechtstreeks naar het WK 2018 in Rusland, de beste acht tweedes spelen barrages. Maandagnamiddag (17u30) beginnen Eden Hazard en co aan hun voorbereiding op de twee WK-kwalificatieduels met een oefensessie in Tubeke. Het gaat om een open training, die toegankelijk is voor de eerste 1.100 gegadigden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER DE RODE DUIVELS