Direct naar artikelinhoud
Handelsoorlog

Europa waarschuwt Trump voor gevolgen Amerikaanse taks op auto's

Amerikaanse president Donald Trump.Beeld AFP

De Verenigde Staten zouden geconfronteerd kunnen worden met harde tegenmaatregelen indien president Donald Trump beslist om speciale importtarieven op auto's in te voeren. De Europese Commissie waarschuwt de Amerikaanse autoriteiten in een brief dat 294 miljard dollar aan Amerikaanse producten getroffen zou kunnen worden.

In de brief, die het Franse persbureau AFP kon inkijken, raamt de Commissie dat de Europese Unie en de andere handelspartners van Washington hun vizier kunnen richten op 294 miljard dollar (250 miljard euro) aan Amerikaanse producten, of 19 procent van de Amerikaanse export van vorig jaar. Het bedrag komt ongeveer overeen met de totale import van auto's en auto-onderdelen in de VS.

Douanetaks

Trump stoort zich al een hele tijd aan de hogere invoertarieven voor auto's in de Europese Unie. "Het is vreselijk wat ze ons aandoen. Zij sturen hun Mercedes hierheen, maar wij kunnen onze auto's niet naar hen sturen", zo kloeg hij zondag nog op televisiezender Fox. Het Europese handelsbeleid is volgens de president: "wellicht even erg als dat van China".

Trump dreigde er een tiental dagen geleden mee om een douanetaks van 20 procent in te voeren op Europese auto's. In de brief waarschuwt de Commissie dat zo'n taks opnieuw het internationale recht zou schenden en de reputatie van de VS verdere schade zou toebrengen.

De VS heffen sinds juni al hogere invoertarieven op Europees staal en aluminium. De Europeanen zien die maatregel als puur protectionisme en voerden al tegenmaatregelen in op een rist Amerikaanse producten ter grootte van zowat 2,8 miljard euro. Het gaat onder meer om motorfietsen, bourbon whisky en jeans.

Onwettelijk

De brief, die vrijdag is verstuurd, vormt de formele Europese commentaar in het kader van dat onderzoek. De Commissie stelt dat het onderzoek niet legitiem is en dat heffingen de internationale handelsregels zouden schenden. Net als in het geval van staal en aluminium is het onderzoek niet ingegeven door veiligheidsoverwegingen, aldus de Europeanen, maar door economisch protectionisme.

Volgens de Commissie dreigen importheffingen op auto’s ook de Amerikaanse economie en autosector grote schade toe te brengen. Ze wijst er bijvoorbeeld op dat de fabrieken van de Europese autobouwers op Amerikaans grondgebied goed zijn voor 26 procent van de totale productie in de VS en rechtstreeks werk bieden aan 120.000 Amerikanen, en onrechtstreeks tot 420.000 jobs ondersteunen.

De Commissie stelt dat het onderzoek niet legitiem is en dat heffingen de internationale handelsregels zouden schenden

De impact op de Amerikaanse economie dreigt nog groter te worden indien de handelspartners tegenmaatregelen zouden nemen. Die zouden een "zeer aanzienlijk volume van de Amerikaanse export" kunnen raken, ten belope van 294 miljard dollar. Dat bedrag komt ongeveer overeen met de totale import van auto’s en auto-onderdelen in de VS. De Europese export naar de VS bedraagt daarvan ongeveer 58 miljard dollar (50 miljard euro).

Theoretisch gezien zou de EU dus voor 50 miljard euro aan tegenmaatregelen kunnen nemen, maar ze kan ook voor een stapsgewijze aanpak kiezen. Zo raamt de Commissie de totale schade van de heffingen op staal en aluminium op 6,4 miljard euro, maar de tegenmaatregelen dekken in eerste instantie een rist Amerikaanse producten ten belope van slechts 2,8 miljard euro. Het gaat onder meer om motorfietsen, bourbon whisky en jeans.

Een woordvoerder van de Commissie meldde vandaag dat de EU ook een verzoek heeft ingediend om deel te nemen aan de Amerikaanse hoorzitting die op 19 en 20 juli plaatsvindt in het kader van het onderzoek naar de impact van de auto-import. Voor het einde van de maand trekt Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ook naar Washington voor overleg met president Trump.