Videospeler inladen...

Flexibeler ouderschapsverlof: voor de ene gaat het te ver, voor de andere niet ver genoeg

De meerderheid in de Kamer is akkoord over een flexibelere invulling van het ouderschapsverlof. De werkgeversorganisaties vinden dat geen goed nieuws. "Bedrijven gaan in moeilijkheden komen", zeggen ze. De vakbonden juichen de nieuwe maatregelen toe.

Ouderschapsverlof kunt u nu voltijds, halftijds of één dag per week opnemen. Dat systeem wordt uitgebreid. Het zal dan mogelijk zijn om bijvoorbeeld een halve dag in de week ouderschapsverlof op te nemen of de ene week wel, de andere week niet.  Zo wordt er bijvoorbeeld tegemoetgekomen aan nieuw samengestelde gezinnen.

De reacties op het akkoord zijn uiteenlopend en weinig verrassend. De vakbonden juichen het plan toe. "Dit was een vraag van de vakbonden", reageert de socialistische vakbond ABVV. "We zijn tevreden dat het sociaal overleg loont en dat de regering het gevolgd is."

De nieuwe regeling zou een recht moeten zijn, geen gunst

ACV

Voor de christelijke vakbond ACV is het akkoord hier en daar te vrijblijvend.  "Ik lees dat het bij de nieuwe regeling om een gunst gaat en niet om een recht. Dat is bedenkelijk", zegt nationaal ACV-secretaris Mathieu Verjans.  Een kritiek waar trouwens ook de Gezinsbond zich bij aansluit.

Maar er is ook begrip voor de kritiek van de werkgevers: "Stel dat een werkgever een team heeft waar iedereen een halve dag ouderschapsverlof wil opnemen op woensdagnamiddag. Die kan zijn tent natuurlijk niet sluiten."

Woensdagnamiddag

Dat laatste is ook te horen bij de werkgeversorganisaties. "Wie voor het nieuwe regime kiest (n.v.d.r.: halve dag ouderschapsverlof) zal ongetwijfeld kiezen voor woensdagnamiddag. Daarmee kan hij of zij dan vier schooljaren overbruggen", reageert het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). "Op de duur zal er in kleine bedrijven haast niemand meer werken op woensdagnamiddag."

"Het wordt niet evident om dit in te passen in een organisatie", laten de collega's van het Verbond voor Belgische Ondernemingen (VBO) weten. "Wij hadden liever een hervorming gezien van ons hele verlofsysteem. Dat was een betere optie geweest."

"Het zal niet makkelijk worden om aan alle individuele vragen tegemoet te komen en de puzzel nog te leggen. Zeker in industriële bedrijven met een systeem van ploegen en volcontinu arbeid."

Wij pleiten ook voor de verhoging van de uitkeringen

Meryame Kitir (SP.A)

Voor oppositiepartij SP.A gaat het akkoord niet ver genoeg. Als het van de Vlaamse socialisten afhangt, moeten ouders die nog maar een paar maanden aan de slag zijn in een nieuwe job, recht krijgen op ouderschapsverlof. Nu kan dat pas na een volledig jaar.

"We willen ook afstappen van de verplichting om in de schoolvakanties voltijds ouderschapsverlof per maand aan te vragen", legt federaal fractieleider Meryame Kitir uit. "Dat moet ook in stukken van een week of enkele weken kunnen. We pleiten ook voor de verhoging van de uitkeringen. Dat moet het ouderschapsverlof democratiseren en meer genderneutraal maken."

Meest gelezen