Direct naar artikelinhoud
Podgrond

'Neutrale kijkers': heerlijk hoe Hollanders kunnen leuteren over voetbal

De Nederlanders kunnen beter podcasts maken dan voetballen.Beeld rv

In de rubriek Podgrond gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: Neutrale kijkers, een Nederlandse podcast over het WK voetbal in Rusland. 

"En, Peter, wat heb je gedaan vandaag? De hele dag op de bank gezeten?" "En jij, Yordi, nog wat asbest gevonden in je huis?" Het zou het meest banale begin van een oeverloos saai gesprek kunnen zijn, maar toch komen Peter Buurman en Yordi Yamali er telkens weer mee weg. Sinds ze bij de start van het WK voetbal met hun dagelijkse podcast begonnen, begin je zelfs al uit te kijken naar hun sofaverhalen.

Maar daar draait het natuurlijk niet rond in Neutrale kijkers. Buurman, schrijver en medewerker van de satirische website De Speld, en Yamali, ooit een beloftevol voetballer en nu medewerker bij het online voetbalkanaal FC Afkicken, hebben het over voetbal. Iedere dag dik drie kwartier en toch vervelen ze – in tegenstelling tot sommige andere voetbaltalkshows – zelden. Terwijl resultaatvoetbal stilaan begint te overheersen op het WK voetbal, blijft het tornooi dankzij Neutrale kijkers toch leuk om volgen.

Alleen al voor 'Neutrale kijkers' zou je hopen dat het WK nog wat langer duurt

Overmoedige Belgen of jaloerse Nederlanders?

De podcast gaat als volgt: na de intro over hun spannende avonturen, moeten ze meestal nog een aantal fouten rechtzetten uit de vorige podcast. Soms met wat gezeur erbij over zoveel kommaneukerij van de luisteraars, maar ze doen het toch maar netjes. Daarna volgt een uitgebreide bespreking van de wedstrijden van de vorige dag: met kennis van zaken, kritisch, gevat én humoristisch. Weliswaar heimelijk hopend op een exit van de volgens hen overmoedige Belgen – het blijven toch wat jaloerse Nederlanders –, maar dat vergeven we hen. 

Met onder meer ook nog een dagelijkse minuut voor voetbaljournalist Pieter Zwart, die vooral op tactiek focust, en een rondje pronostieken trapt Neutrale kijkers ook niet in de val van het eindeloos leuteren. De mix zit goed en het blijft bij heerlijk leuteren: Buurman en Yamali hebben de gave van het woord en nemen zich zoals vele andere analytici zichzelf vooral ook niet al te serieus.

Sinds de start van het WK heeft Neutrale kijkers zich in de dagelijkse routine gewurmd en is de podcast vaste prik geworden in de autorit naar het werk. Alleen al voor Neutrale kijkers zou je hopen dat het WK nog wat langer duurt.  

Neutrale kijkers is te beluisteren via iTunes, Spotify, Stitcher en andere podcast-apps.

Overmoedige Belgen of jaloerse Nederlanders?
Beeld Barry Pirovano