Direct naar artikelinhoud
De dag van

Waarom haat iedereen Comic Sans?

Waarom haat iedereen Comic Sans?
Beeld rv

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Nationale Comic Sans-dag.

Soms vraagt een mens zich af waarover onze maatschappij zich druk maakt. De oorlog in Syrië, dierenleed en de fysieke toestand van Vincent Kompany? Zeer zeker. Maar we gaan pas echt overstag als het een veelgebruikt, maar als lelijk bestempeld lettertype betreft: Comic Sans.

Dat zwierige lettertype, beschikbaar in al uw huis-, tuin- en keuken-tekstverwerkers, werd in 1994 bedacht door Vincent Connare, een ontwerper voor Microsoft. Hij wou een luchtig alternatief voor ernstige fonts als Times New Roman. Daarbij liet hij zich inspireren door de Amerikaanse stripverhalen van Marvel. Het resultaat was Comic Sans, precies op kindermaat: informeel, slordig en monter. Heel leuk voor tekstballonnetjes in stripverhalen.

Het kinderlijke lettertype sloeg aan, veel meer dan verwacht. Ook volwassenen konden zich vinden in dat vrolijke font. Bakkers begonnen er hun broodzakken mee te bedrukken en schoonheidssalons hun uithangborden. Ouderraden aller landen gebruiken het om hun vergaderverslag in op te stellen. Voetbalploegen hanteren het om hun jaarlijkse spaghettifestijn mee te promoten. Alleen op rouwbrieven duikt het niet al te vaak op.

Ook het Irving Café, locatie onbekend, zweert bij Comic Sans.Beeld RV

Letter d als een bierbuik

Een ongeschreven wet van de 21ste eeuw zegt: wie succes heeft, oogst haat. Hipsters en grafici – soms zelfs de twee in één – ontketenden een oorlog tegen het lettertype. Waarom? "Het is alsof je een clownspak aantrekt voor een gala-avond", zegt de een. "De letter d hangt als een bierbuik naar beneden. Het eerste beentje van de w is veel korter dan het tweede, waardoor die altijd scheef hangt. Er zit geen ritme in", fronst de ander.

Waarom zijn mensen zo boos op Comic Sans? Zijn intrinsieke onnozelheid, lijkt het. Dat leidde onder meer tot Nationale Comic Sans-dag op de Nederlandse radio, maar ook tot websites als Comic Sans Criminal en de oproep 'Ban Comic Sans: putting the 'sans' in Comic Sans'. Vincent Connare, die de geinige letters ooit uittekende, laat er intussen zijn slaap niet voor. "Wat ik denk over al die haat? Mildly amusing." Vrij amusant, dus. Een beetje zoals Comic Sans zelf.