Direct naar artikelinhoud
Nieuwe getuigenis

Dood van Tupac: eindelijk gerechtigheid of nog een hoofdstuk aan het mysterie?

De Amerikaanse rapper Tupac Shakur kwam om na een schietpartij in 1996.Beeld REUTERS

In twee Amerikaanse documentaires doet een voormalig bendelid nu zijn bekentenis over wie Tupac Shakur heeft vermoord. Komt er dan eindelijk gerechtigheid in de meer dan twintig jaar oude cold case? 

Er zijn een aantal dingen, die we echt zeker weten over de dood van Tupac Shakur. Bijvoorbeeld dat er vier kogels bij betrokken waren, dat die de carrière van de rapper op zijn 25ste heeft beëindigd en dat de BMW waar Tupac toen inzat, dit jaar voor bijna 1,3 miljoen euro is verkocht. 

Maar omdat veel feiten in de nevelen der geschiedenis zijn verdwenen, maakt dat elke keer iemand met een tip komt, kan rekenen op internationale mediabelangstelling. Nu ook Duane Keith Davis – gangsternaam: Keefe D – die op de avond van de moord in de auto zat vanwaaruit de raplegende is neergekogeld. In twee Amerikaanse documentaires wijst hij Orlando Anderson aan als de man die aan de trekker heeft getrokken. 

Die bekentenis is om verschillende redenen opmerkelijk. Ten eerste is hij de oom van de dader, en ten tweede bekent Davis ook zijn medeplichtigheid: hij zou zelfs het Glock-pistool hebben aangereikt aan de moordenaar. Maar gerechtelijke vervolging deert hem niet meer, zo zegt Davis. De man lijdt aan kanker en met zijn dood in zicht, wil hij "enkel dat de waarheid boven komt."

Wat de dood van Tupac zo mysterieus heeft gemaakt, is dat duistere krachten aan het werk lijken om ervoor te zorgen dat niemand ooit voor de rechter komt

Een stukje waarheid

Waarschijnlijk komt er daarmee wel een klein stukje waarheid boven, maar of er daarmee ook gerechtigheid komt voor Tupac Shakur is onwaarschijnlijk. Wat de dood van Tupac zo mysterieus heeft gemaakt, is dat – een beetje zoals bij de Bende van Nijvel – sindsdien duistere krachten aan het werk lijken te zijn geweest om ervoor te zorgen dat niemand ooit voor de rechter is gekomen. 

Het korte relaas van de feiten gaat ongeveer zo. Shakur is op de bewuste avond in Las Vegas (7 september 1996) net naar een boksmatch van Mike Tyson gaan kijken. Samen met zijn labelbaas Suge Knight rijdt hij naar een nachtclub. Maar wanneer er voor een verkeerslicht een witte Cadillac naast hen stopt, weerklinkt er een dodelijk salvo. 

De Amerikaanse rapper heeft in zijn jonge carrière even veel vrienden als vijanden gemaakt en bij het onderzoek naar zijn dood zijn al grote namen uit de rapmuziek in beeld gekomen. De Amerikaanse krant LA Times heeft in 2002 de moord al in verband gebracht met zijn grote rivaal Notorious B.I.G.

Waren Notorious B.I.G. en Tupac eerst hechte vrienden, nadat ze elkaar leren kennen in 1993, dan is hun vriendschap enkele jaren verworden tot een zure vete, waarin de twee artiesten elkaar rappend te lijf gaan. Zo claimt Tupac in 'Hit 'em up' dat Biggies vrouw met hem een scheve schaats heeft gereden. En hij belooft om Biggie aan te pakken met zijn machinegeweer de volgende keer hij hem ziet. Om te eindigen met: "Fuck you and your motherfucking mama."  

Lees verder onder de foto.

De rapper Notorious B.I.G.Beeld rv

De oorzaak van de ruzie zou een kolossaal misverstand zijn geweest. Tupac denkt dat Notorious B.I.G. een aanslag op zijn leven opeist in het nummer 'Who Shot ya?', dat uitgekomen is na een aanslag op Tupac in een studio in New York. Hoewel Notorious B.I.G. dat altijd heeft ontkend, blijft Tupac toch overtuigd van het tegendeel. De beef, zoals dat heet, is nooit bijgelegd en is mogelijk een belangrijk motief waarom Notorious B.I.G. Tupac uit de weg wil. 

In het MGM hotel, waar Mike Tyson die avond Bruce Seldon tegen het canvas slaat, zou Notorious een afspraak hebben met de Crips, een beruchte Californische straatbende. De bewaking van de Crips heeft Notorious B.I.G. al vaker gekregen als hij in Los Angeles is. In ruil mogen de bendeleden dan op de foto met bekende rappers of krijgen ze toegang tot groupies. Vaak nodigt Notorious hen ook uit op het podium.

Maar deze keer heeft Notorious B.I.G., volgens de LA Times, een andere opdracht voor hen. In een suite op de bovenste verdieping van het hotel krijgt hij te horen dat de prijs voor het hoofd van Tupac een miljoen dollar bedraagt. Notorious stemt in en haalt daarop een Glock-pistool boven. "Hij wou Shakur niet enkel dood", schrijft de krant. "Hij wou ook graag dat het fatale schot door zijn wapen werd afgevuurd." 

Door de Crips bij de moord te betrekken, komen er verschillende vetes samen

Door de Crips bij de moord te betrekken komen er verschillende vetes samen. Die bende staat in de straten van L.A. de leden van de Bloods naar het leven, die Tupac Shakur dan weer vaak inzet als bodyguards. Ook op de nacht van zijn dood, zijn er Bloods in zijn entourage. Suge Knight, de producer van Tupac, is bijvoorbeeld een gekend Bloods-lid.

Grootste aller tijden

Die Suge Knight is tot op heden een vrij bizar figuur geweest in de hiphopwereld. De ex-gangster en platenbaas staat erom bekend dat hij zijn artiesten afperst – dat is de reden waarom Dr. Dre zijn platenlabel verlaat – en is de laatste keer in het nieuws gekomen wanneer hij in 2015 na een ruzie twee mensen omver rijdt met een pick-uptruck. 

Er bestaat ook een theorie die zegt dat Suge Knight een mogelijke opdrachtgever was voor de moord op Tupac, omdat die zijn label vaarwel wou zeggen, maar het enige wat we zeker weten over Suge Knight is dat hij op het moment van de moord naast Tupac zit, aan het stuur van de zwarte BMW. 

Na de schietpartij geeft Knight vol gas en racet hij terug in de richting van het MGM Hotel, maar de auto botst dan op een voetpad. Wanneer de politie ter plaatse komt, worden Suge Knight en leden van zijn platenlabel die in andere auto's volgen eerst onder schot gehouden, tot de politie doorheeft dat zij niet de daders maar de slachtoffers zijn geweest van de drive by. Tupac wordt zwaargewond naar het University Medical Center in Las Vegas, waar hij zes dagen later sterft.

Lees verder onder de foto.

Suge Knight is tot dan een vrij bizar figuur in de hiphopwereld. De ex-gangster en platenbaas staat erom bekend dat hij zijn artiesten afperst
De auto waar Tupac op de nacht van de moord in zat.Beeld AP

Dat de moord nooit is opgelost, heeft het leven van Tupac sindsdien tot de verbeelding doen spreken van hiphopfans overal ter wereld. Orlando Anderson, die nu dus weer aangewezen wordt als de dader, is door de politie van Las Vegas verhoord maar snel geschrapt van de verdachtenlijst. Door de nieuwe tips zou de politie volgens Fox News nog eens naar het onderzoek gekeken hebben, maar ook niet meer dan dat. Niet dat het voor Orlando Anderson veel zou uitmaken. In 1998 komt hij zelf om het leven tijdens een schietpartij. 

Wat Notorious B.I.G. betreft: die is in 1997 neergeschoten in Los Angeles. Net als zijn grote rivaal Tupac in zijn auto. Ook die zaak is nooit opgelost. De manier waarop de twee grootheden aan hun einde zijn gekomen heeft volgens hiphopfans bijgedragen aan hun legendarische status en de vete tussen de twee blijft ook spelen. Tot vandaag zijn hiphopfans het niet eens of Tupac dan wel Biggie de grootste rapper is aller tijden.