Direct naar artikelinhoud
WK 2018

"De wereldtitel lonkt, het is nu of nooit voor de Belgen": buitenlandse pers enthousiast over Rode Duivels

Bij het laatste fluitsignaal viert de verdediging van de Rode Duivels de overwinning met doelman Thibaut Courtois.Beeld AFP

Dat de Rode Duivels zich gisteren wisten te plaatsen in de halve finales tegen een sterk Brazilië doet elke Belg glimmen van trots. Maar wat vinden de buitenlandse media van de 1-2-overwinning van onze Duivels?

Nederland

"De Rode Duivels omzeilden vanavond een enorme klip op weg naar de wereldtitel", klinkt het in het Algemeen Dagblad in Nederland. "In 1986 was België voor het laatst zo dicht bij de wereldtitel, maar toen dwarsboomde Diego Maradona de Belgen de weg naar de eindstrijd in Mexico. Het huidige elftal van de Belgen herbergt echter veel meer talent." 

Algemeen Dagblad herinnert ook aan het WK in 2002 toen Brazilië ons land naar huis stuurde. "Maar toen was België in de ogen van de wereld een veel kleiner voetballand dan nu het geval is. Het mislukte EK 2016 met de mispeer tegen Wales heeft de ploeg rijper gemaakt, onder het bewind van Martínez zijn de Belgen volwassen geworden. De wereldtitel lonkt. Er zal een exodus plaatsvinden naar Sint-Petersburg begin volgende week. Het is nu of nooit voor de Belgen, met hun gouden generatie. Frankrijk is een loodzware opponent, maar wie topfavoriet Brazilië kan laten struikelen, hoeft voor niemand meer bang te zijn."

'Frankrijk is een loodzware opponent, maar wie topfavoriet Brazilië kan laten struikelen, hoeft voor niemand meer bang te zijn'
Algemeen Dagblad

In de Volkskrant oogsten Eden Hazard en Kevin De Bruyne bakken lof. "Ze overvleugelden de Brazilianen, in de eerste helft superieur gebruik makend van de zeeën van ruimte die ze aangeboden kregen."

De Nederlandse krant looft het heerlijke voetbal dat de Duivels durven spelen. "Kijk, dan is voetbal het mooist, ook voor de neutrale kijker: als spelers met extra klasse het elftal bij de hand nemen, als ze dribbelen en durven, als ze diepte zoeken, als ze niet bang zijn voor een fout, wetende dat na een fout altijd weer iets goeds kan komen. De Belgen voldeden aan al de hoge verwachtingen van al die miljoenen thuis, maar vooral aan de verwachtingen van henzelf. [...] Zie België voetballen, en voetbal is weer een spel. Gewoon, lekker voetballen. Alsof de jongens terug zijn bij de miniemen en laten zien aan familie en vrienden dat ze iets goed kunnen." 

'De Belgen voldeden aan al de hoge verwachtingen van al die miljoenen thuis, maar vooral aan de verwachtingen van henzelf'
De Volkskrant

Italië

"Een WK op zijn kop: België schakelt Brazilië uit, De Bruyne top, Neymar flop": de gezaghebbende Italiaanse krant Gazzetta dello Sport windt er geen doekjes om. "De 'Seleçao' werd op sensationele wijze uitgeschakeld, geklopt door een owngoal van Fernandinho en een parel van het toptalent van Manchester City. Neymar was barslecht en liet zich enkel opmerken door een slecht stukje toneel. Aan het einde van een spannende en meeslepende wedstrijd versloeg België Brazilië met 1-2 door in de eerste helft dodelijk toe te slaan en zich heldhaftig te weren in de tweede. België staat net als in 1986 in de halve finale van een WK. Brazilië sneuvelt onverwacht. Neymar treedt zo in de voetsporen van Ronaldo en Messi, die ook al naar huis zijn."

Italië
Beeld Gazzetta dello Sport
'Neymar was barslecht en liet zich enkel opmerken door een slecht stukje toneel'
Gazzetta dello Sport

Frankrijk

De Franse sportkrant L'Equipe heeft het over efficiënte Rode Duivels en haalt de loftrompet boven voor Thibaut Courtois. "Door tegen een dominant Brazilië perfect te counteren, én dankzij een keizerlijke Thibaut Courtois, hebben de Rode Duivels zich voor de tweede keer in hun geschiedenis geplaatst voor de halve finale op een WK. België liet de bal aan de Brazilianen, die werden afgestraft bij een stilstaande fase en een rake counter. Met een Courtois in grote doen, een supergemotiveerde Lukaku en een geïnspireerde De Bruyne deden de Rode Duivels hun tegenstander pijn. [...] Na 93 minuten toonde hij nog de noodzakelijke concentratie om een schot van Neymar onder de lat weg te halen. Thibaut Courtois heeft een fantastische match gespeeld." De doelman maakte minstens evenveel aanspraak op de titel van Man van de match, oordeelt de Franse krant.

Frankrijk
Beeld L'Equipe

Duitsland

"Eerst gaat hij liggen, dan vliegt hij eruit": de Duitse krant Bild toont dan weer enig leedvermaak bij de exit van het Braziliaanse wonderkind Neymar. "13 minuten en 50 seconden (!) lag Neymar in de eerste vier wedstrijden op de grond. Deze statistiek heeft hij tegen België een nieuwe boost gegeven. Na een duel met Fellaini in de zestienmeter was er geen enkel lichaamscontact. Toch ging Neymar liggen. Een zuivere schwalbe was het. Neymar mag blij zijn dat hij geen geel kreeg." De kwartfinale van gisteren is een "nieuw WK-drama", "1.459 dagen na de 1-7 tegen Duitsland". 

Duitsland
Beeld Bild

Volgens Bild zijn de Rode Duivels toch aan een strafschop ontsnapt. "Minuut 56: Kompany brengt Gabriel Jesus in het strafschopgebied ten val. Ondanks de VAR komt er geen penalty. Een dubieuze fase, de Belgen mogen niet klagen."

Groot-Brittannië

Ook in de Britse pers is de wedstrijd van de Belgen met veel aandacht gevolgd. BBC-commentator Gary Lineker kon zijn ogen amper geloven tijdens de eerste helft. "Countervoetbal op z'n best", zo tweette hij.

Ook The Guardian heeft het over dat countervoetbal. "Wat echt opviel, is hoe gevaarlijk België is op de counter", schrijft de Britse krant. "De Bruyne bepaalde het spel, en Brazilië raakte er maar niet uit wie hem nu eigenlijk moest stoppen."

Twitter bericht wordt geladen...

Onze gouden generatie wordt eindelijk volwassen, vindt de BBC. "Dit België toonde een weerbaarheid die het vier jaar geleden niet had." Voor de BBC is doelman Thibaut Courtois zonder twijfel de Man van de match. "De Belgische doelman liet een reeks indrukwekkende reddingen zien. Zijn save met de vingertoppen bij een schot van Neymar in de laatste minuten was magnifiek."

Brazilië

"Neymar Ciao", zo kopt de website van de Braziliaanse sportkrant Lance na de 2-1 nederlaag van de Goddelijke Kanaries tegen de Rode Duivels in de kwartfinales van het WK. De Braziliaanse pers betreurt onder meer de "black-out" in de eerste helft, waarin de Belgen na een owngoal van Fernandinho en een heerlijke streep van Kevin De Bruyne 2-0 voor kwamen.

De Brazilianen, die in Rusland op een zesde wereldtitel mikten, werden volgens Globoesporte.com in de eerste 45 minuten "vernietigd door het trio De Bruyne, Hazard en Lukaku". De website herinnert zijn lezers eraan dat het de eerste keer is dat het team van bondscoach Tite meer dan één doelpunt slikt in een wedstrijd.

De voormalige topspits Ronaldo, die commentaar leverde voor TV Globo, betreurt dat de Seleçao de kluts kwijtraakte na de twee Belgische doelpunten. "Bij de 2-0 hadden ze moeten voortspelen alsof er niets gebeurd was. Maar ze werden wanhopig. Na de rust speelden ze een beetje beter, maar dat was niet voldoende", aldus 'O Fenomeno'.

"De nederlaag had zwaarder kunnen zijn. Het begon te lijken op de met 7-1 verloren wedstrijd tegen Duitsland in de halve finales van het WK 2014", zo schrijft de krant Folha de S. Paulo. "Lukaku, Hazard en De Bruyne deden wat ze wilden met de Braziliaanse verdediging, die eerder dit WK slechts één doelpunt incasseerde."

Neymar na de overwinning van de Rode Duivels.Beeld AFP