Direct naar artikelinhoud
ROCK WERCHTER

Het zondagparcours van blackwave. op Rock Werchter

Blackwave.-producer Willem Ardui.Beeld Tina Herbots

Nog niet zo lang geleden droomde Willem Ardui van blackwave. over concerteren op Werchter. Gisteren kwam die droom uit. Maar voor welke artiesten wil hij vandaag nog de wei afschuimen?

“Rock Werchter is het festival waar ik al het vaakst naartoe ben gegaan, al zeker vier of vijf keer”, vertelt Willem Ardui, bekend als de producer van het Antwerpse hiphopduo blackwave. “Ik weet nog dat ik, toen ik na de tweede of derde keer weer thuiskwam, tegen m'n moeder zei: dit is wat ik later wil doen. Optreden op zo'n groot podium, op zo'n festival, voor zo'n publiek. Toen leek dat ondenkbaar, maar we zijn nu een paar jaar later is het om de één of andere reden toch gelukt.”

Blackwave. mocht op zijn Rock Werchter-debuut meteen de derde KluB C-dag afsluiten: het zegt iets over de ambitie én de kwaliteit van het jonge geweld uit de Scheldestad. Hun muziek wordt gekenmerkt door invloeden die veel verder reiken dan doorsnee rap, en dus laten wij ons voor de laatste Werchter-etappe maar wat graag gidsen door Ardui, die Post Malone als ideaal startpunt aanwijst. “Post Malone zal zeker voor sfeer zorgen. Zelfs zo vroeg op de dag: dat lijkt me een goede opwarmer.”

'Ik heb Roméo Elvis al vaker live gezien, ook op kleinere podia, maar in zo'n volle festivaltent zal hij zich zeker thuis voelen'
Willem Arduiblackwave.

Ook de aanwezigheid Britse zangeres Neo Joshua, alias NAO, weet Ardui te prikkelen. “Dat lijkt me zeker de moeite. Ik ben niet supervertrouwd met haar muziek, maar de nummers die ik ken – van haar eerste EP, denk ik – klinken wel heel goed. Het is een supercoole, soulachtige r&b-zangeres.” Daarnaast wil hij het werk van de Nederlandse rapper Naaz graag beter leren kennen – “onze manager heeft me onlangs een paar nummers van haar doorgestuurd, omdat hij vond dat we misschien ooit eens zouden kunnen samenwerken” – maar het vroege uur waarop zij aantreedt, zit in de weg. “Ik denk niet dat ik op dat moment al op de wei ben”, lacht de producer.

Hoe dan ook spreekt het programma van KluB C en The Barn, de twee tentpodia, hem meer aan. 's Avonds staat het concert van zijn Brusselse collega's Roméo Elvis x Le Motel met stip genoteerd. “Als je die op zo'n uur in de KluB C programmeert, dan gaat de energie in die tent naar een ander niveau worden getild. Ik heb Roméo Elvis al vaker live gezien, ook op kleinere podia, maar in zo'n volle festivaltent zal hij zich zeker thuis voelen.”

Parov Stelar op Rock Werchter 2014. Ardui: "Ik heb hen wel al twee keer live gezien. En dus weet ik: Parov Stelar is altijd een feestje."Beeld Harry Heuts / Fotojournalist

De headliners dan maar laten schieten, dan? Geen enkele artiest op het hoofdpodium staat immers omcirkeld in Ardui's programmaboekje. Moet hij niets weten van dat grote podium, of zijn het deze specifieke bands die hem minder aanspreken? “Dat gaat vooral over de specifieke headliners. Want aan het concert van Blur, een paar jaar geleden, heb ik heel goede herinneringen. Maar Eels heb ik al eens live gezien, en dat is toen een beetje tegengevallen. Die zou ik dus achterwege laten." Ook bij Arctic Monkeys bleef hij bij een eerder concert op z'n honger zitten. "Al komt dat misschien doordat ik helemaal vanachter stond, en dus niets van de feestsfeer heb opgesnoven.”

Nick Cave & the Bad Seeds spreekt hem dan weer wel aan. “Dat lijkt me heel cool, maar ik ken het niet zo goed. Dat is zo'n artiest waarin ik me echt eens grondig moet verdiepen, want ik heb er al superveel goede dingen over gehoord. Alleen weet ik niet of ik hem nu meteen op die Main Stage zou gaan checken.”

Nee, doe de blackwaver dan maar een streepje Nine Inch Nails – “dat nieuw album klinkt heel cool, en Trent Reznor zal daar live zeker iets van maken” – en Parov Stelar als afsluiter. “Nu luister ik daar niet meer zo vaak naar als in mijn jonge jaren, maar ik heb hen wel al twee keer live gezien. En dus weet ik: Parov Stelar is altijd een feestje.”