Trump geland in België: strooit hij roet in het eten van de Navo-top?

De Amerikaanse president Donald Trump is dinsdagavond geland in Brussel voor de Navo-top. Woensdagochtend zullen andere staatshoofden en regeringsleiders van de 29 lidstaten aankomen. Dat zorgt voor veel druk op de veiligheidsdiensten. En het is helemaal niet zeker of het voorbereidende werk van de afgelopen maanden vruchten zal afleveren.

mg, lob, hco, edm

Trump heeft op de vooravond van de top de Navo-landen ervan beschuldigd al jaren in gebreke te blijven wat betreft hun militaire uitgaven. 'Talrijke landen van de Navo, die wij geacht worden te verdedigen, houden zich niet alleen niet aan hun engagement van twee procent (dat laag is). Zij blijven ook al jaren in gebreke in hun betalingen, die zij niet doen. Zullen zij de VS terugbetalen?', twitterde Trump aan boord van de Air Force One op weg naar Brussel.

Zijn toestel 'Air Force One' landde omstreeks 21.05 uur op de luchthaven van Melsbroek. Hij werd op zijn reis vergezeld door echtgenote Melania.

Wispelturige Trump

Inhoudelijk staat er veel op het spel bij de Navo-top. De Amerikaanse president heeft de naam nogal wispelturig te zijn. Het is lang niet zeker dat de slotverklaring, die ­diplomaten maandenlang hebben voorbereid, niet op het aller­laatste moment zal worden ingetrokken omdat Trump het niet eens is met de tekst.

Op de agenda

  1. De staatshoofden en regeringsleiders zullen het hebben over de burden sharing, de financiële taakverdeling tussen de Navo-landen. Verwacht wordt dat vooral Angela Merkel het zal moeten ontgelden.
  2. Het andere netelige punt is de defensiepoot van de Europese Unie. Als Europa de defensie-industrie binnen de grenzen houdt, heeft dat gevolgen voor de verkoopcijfers van de Amerikaanse wapenbedrijven.

Er zal de komende dagen flink wat gekoorddanst worden.

Veiligheidsdiensten

De dagen vlak voor de Navo-top was het voor de veiligheidsdiensten alle hens aan dek. ‘We staan voor de grootste operatie ooit op het vlak van veiligheid’, zei Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Dat de halve finale van het WK en de Navo-top naadloos op elkaar aansluiten, maakte het werkt voor de veiligheidsdiensten er niet gemakkelijker op. ‘Er staan over heel het land grote schermen waar duizenden mensen bijeen komen. Dat is dan misschien niet op de dag van de Navo-top, maar wel aan de vooravond ervan. Dat blijft dus een zeer grote uitdaging’, zegt Van Raemdonck.

Toch lukt het allemaal wel. ‘De Navo-top is ver op voorhand gepland, het zou maar erg zijn als we dat niet zouden aankunnen’, zei Vincent Houssin, ondervoorzitter van VSOA Politie.