Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Britse premier May houdt regering (voorlopig) overeind

Het lijkt erop dat May haar regering overeind kan houden. Op korte termijn is ze gered.Beeld EPA

De Britse premier Theresa May heeft voor het eerst vergaderd met haar nieuwe kabinet. Haar regering verkeert in crisis na het ontslag van twee ministers.

De regering is verdeeld met betrekking tot de relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie na de brexit in maart 2019. De opgestapte minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en brexitminister David Davis konden zich niet vinden in de 'zachte brexit' die May verdedigt.

Het was uitkijken naar de standpunten van de hardliners in het parlement. Maar tot een motie van wantrouwen jegens May is het nog niet gekomen. "Het zou extreem dom zijn als we een motie van wantrouwen zouden indienen tegen de premier", zei Michael Howard, de vroegere voorzitter van de conservatieven aan de BBC.

Het lijkt er dus op dat May haar regering overeind kan houden. Op korte termijn is ze gered. Maar of de premier het ook op langere termijn haalt, hangt af van Europa.

Als het Europees Parlement haar brexitplan zonder veel poeha naar de prullenmand verwijst, zou het meteen afgelopen zijn met de zachte brexit, tot spijt van May en de meerderheid van de EU. Maar ook met haar politiek overleven zou het dan gedaan zijn.

80 procent van een deal

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar van de brexit voor de EU, verraste tijdens een toespraak in New York door te zeggen dat 80 procent van een deal met het VK is overeengekomen. Hij voegde eraan toe dat hij vastbesloten was een akkoord te sluiten voor de resterende 20.

Die verklaring staat haaks op de geluiden dat na al die maanden niet onderhandeld kon worden omdat het VK geen eigen voorstellen op tafel had gelegd. Barnier zei uit te kijken naar een "constructieve discussie".