Direct naar artikelinhoud
NAVO-top

Trump tevreden na NAVO-top: "Alle lidstaten zullen bijdrage verhogen"

Amerikaans president Donald Trump tijdens een persconferentie na afloop van de NAVO-top.Beeld AP

De NAVO-top in Brussel is volgens Amerikaans president Donald Trump "geweldig" verlopen. Alle lidstaten hebben beloofd hun bijdrage te verhogen. Eerder nog waren alle lidstaten in een buitengewone zitting bijeengekomen omdat Trump gedreigd zou hebben uit de NAVO te stappen, maar na afloop klonk het dat de VS "zeer toegewijd blijven" aan de NAVO. 

De bijeenkomst zou een gevolg geweest zijn van de uitspraken van Trump, die volgens bronnen gesteld had dat de VS op het vlak van defensie hun eigen weg zouden gaan als niet alle landen hun defensie-uitgaven naar 2 procent van het bbp brengen. Ook ons land zou daarbij expliciet geviseerd zijn. Het dreigement werd door andere bronnen ontkend.

"Zeer veel vooruitgang geboekt"

Trumps doel lijkt in elk geval bereikt. Op een onverwachte persconferentie zei hij dat er "zeer veel vooruitgang" is geboekt. "Iedereen is akkoord om meer uit te geven, meer dan ooit. De bijdrages zullen nu zeer fel omhoog gaan." Hij zei heel tevreden te zijn dat de NAVO-landen beloofd hebben 33 miljard tot "misschien" 44 miljard euro meer te betalen. "Ze hebben hun engagement opgetrokken. We halen cijfers die we nog nooit hebben gehaald", zei de president, die het Amerikaanse engagement aan de NAVO bevestigde.

"Zeer veel vooruitgang geboekt"
Beeld REUTERS

"Het Amerikaanse engagement in de NAVO is sterk en blijft heel sterk", aldus Trump. "Ik geloof in de NAVO, het is waarschijnlijk een van de beste zaken ooit. Maar de Verenigde Staten betaalden wel 70 tot 90 procent van de NAVO, afhankelijk van hoe je het bekijkt. Dat was heel oneerlijk", aldus Trump. "Nu worden we eerlijk behandeld. We hebben een zeer krachtige NAVO, veel krachtiger dan twee dagen geleden."

Of hij effectief gedreigd heeft uit de NAVO te stappen? "Ik zou dat kunnen, maar uit de NAVO stappen is niet nodig, iedereen wil zijn bijdrage betalen. Ik heb gezegd dat ik heel ontevreden zou zijn als de lidstaten hun bijdragen niet zouden verhogen."

'Ik heb gezegd dat ik heel ontevreden zou zijn als de lidstaten hun bijdragen niet zouden verhogen'
Donald Trump, Amerikaans president

Buitengewone vergadering

Eerder had secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg een buitengewone vergadering bij elkaar geroepen met de 29 leden van de NAVO. Normaal moesten de gesprekken vandaag focussen op Afghanistan, Oekraïne en Georgië. De leiders van die landen werd gevraagd de zaal te verlaten, zodat de rest van de regeringsleiders over Trumps dreigementen konden spreken. Die vergadering eindigde iets voor 12 uur, waarna de top opnieuw zoals normaal kan verlopen.

Duits bondskanselier Angela Merkel verklaarde na afloop enkel dat de lidstaten "een zeer fundamentele discussie hebben gevoerd". "Het was een zeer intense top. Trump heeft een wijziging gevraagd in hoe we de lasten verdelen. Het resultaat is dat iedereen heeft benadrukt toegewijd te zijn aan de NAVO."

De NAVO-landen hadden gisteren nog hun engagement bevestigd om hun defensie-uitgaven tegen 2024 naar twee procent van het bbp te brengen. Dit jaar halen maar acht landen dat objectief. Maar meteen daarop had de Amerikaanse president via Twitter benadrukt dat hij dat ontoereikend vindt. Hij pleit ervoor de norm naar 4 procent te brengen. Dat vindt hij nog steeds, zei hij op de persconferentie, maar eerst moet iedereen aan 2 procent geraken.

Op de vraag van een Kroatische journalist of Trump, als hij straks op het vliegtuig stapt, opnieuw anders zal tweeten, antwoordde Trump: "Ik doe dat niet. Ik ben een heel stabiel genie."

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...