Direct naar artikelinhoud
WK Voetbal

Zo kan Lukaku vandaag topschutter worden

Romelu Lukaku in duel met Fransman Raphael Varane.Beeld Photo News

Harry Kane telt er zes, Romelu Lukaku vier. Toch aast de spits van de Rode Duivels nog op de WK-topschutterstitel. Hoe? Drie oud-internationals geven tips.

Als Romelu Lukaku de Golden Boot, zoals de topschutterstrofee op het WK sinds 2010 heet, nog in zijn valies wil steken, zal hij in Sint-Petersburg twee keer moeten scoren. Op voorwaarde dat Kompany en co. natuurlijk een handje helpen door concurrent Harry Kane negentig minuten droog te houden. In dat geval komt 'Big Rom' net als de Brit op zes treffers te staan, maar krijgt hij van de FIFA het voordeel omdat hij geen enkele strafschop scoorde. De Spurs-spits kreeg drie van zijn doelpunten op die manier 'cadeau'.

"Het wordt belangrijk dat hij zich voor die wedstrijd geen extra druk oplegt", weet Mbo Mpenza, Rode Duivel van 1997 tot 2008. "Eigenlijk moet hij zelfs zo min mogelijk denken aan die twee doelpunten, want hoe meer hij ernaar zoekt, hoe kleiner de kans dat hij ze zal vinden."

Ook Nordin Jbari, zelf twee keer Rode Duivel, vindt dat Lukaku straks vooral vrank en vrij moet voetballen. "Je moet spelen voor je plezier, dan volgen de doelpunten vanzelf. Toch plaatst de voormalige aanvaller van AA Gent en Club Brugge ook kanttekeningen. "Heeft hij de verloren halve finale al verteerd? En vooral, zal Martínez Batshuayi geen basisplaats gunnen? Lukaku is niet het type dat dan op tafel slaat en zijn plaats opeist. Hij respecteert zijn ploegmaats enorm, maar morgen (vandaag, nvdr.) moet hij dat respect opzijzetten."

'Je moet spelen voor je plezier, dan volgen de doelpunten vanzelf'
Nordin Jbari, ex-Rode Duivel

Hulp van Hazard

Ook belangrijk, vindt Jbari, is dat Lukaku op het veld de hulp krijgt van zijn ploegmaats. "Als er een penalty zou vallen, moet die afgestaan worden aan Lukaku. Op zo'n moment moet Eden Hazard als kapitein zijn verantwoordelijkheid nemen en inzien dat hij niet de juiste man is om hem te nemen."

Ook Erwin Vandenbergh, tot slot, goed voor twintig doelpunten in het shirt van de Rode Duivels, vindt dat een eventuele strafschop aan Lukaku moet worden geschonken. "Zo niet moet hij maar egoïstisch genoeg zijn om de bal zelf op te eisen", stelt de ex-spits van Anderlecht. "Hazard mag dan wel de betere strafschopnemer zijn, hij kan zijn eigen ploegmaat zo'n unieke kans op de topschutterstitel niet ontzeggen. Lukaku moet op dat moment aan zichzelf denken."

'Als er een penalty zou vallen, moet die afgestaan worden aan Lukaku'
Nordin Jbari, ex-Rode Duivel

Want, zo zegt Vandenbergh, zo'n trofee spookt vast en zeker door zijn hoofd. "Dat kan niet anders. Het wordt een unieke kans voor hem om voetbalgeschiedenis te schrijven."

Hulp van Hazard
Beeld AFP/EPA