© pn

Van der Poel wint titanenstrijd na kettingprobleem voor Wout van Aert in Gieten

Mathieu van der Poel heeft de Superprestige veldrijden in Gieten gewonnen voor Wout van Aert. In een razend spannende en snelle cross gingen Wout van Aert en Mathieu van der Poel er nog voor halfweg vandoor. In het zand net voor de finish kregen we, net zoals de hele wedstrijd, stevig vuurwerk. Van Aert kreeg echter af te rekenen met kettingproblemen net voor het einde van de zandbak, waardoor Mathieu van der Poel zegevierde.

jtp

De heren veldrijders kwamen in Gieten aan de start en waren erop gebrand om een even mooie wedstrijd als zaterdag in Neerpelt te rijden. Door de terugkeer van de Nederlanders Mathieu van der Poel en Lars van der Haar, samen met de aanwezigheid van Wout van Aert, kreeg deze eerste manche van de Superprestige nog veel meer peper en zout.

Van der Poel overkop

De drie tenoren toonden zich dan ook meteen van bij de start. Lars van der Haar ging als bezeten van start en dook als eerste in het veld, maar de pocketveldrijder viel even snel terug naar de achtergrond. Dan verging het die andere topper, Mathieu van der Poel, veel beter. Al in de eerste ronde plaatste hij een eerste versnelling, enkel Wout van Aert kon inpikken en pakte het wiel van van der Poel. Het duurde twee ronden, maar uiteindelijk toonde het duo van Aert-van der Poel zich duidelijk de sterkste in koers.

Halfweg koers hadden beide heren dan ook snel tien seconden voorsprong op een grote achtervolgende groep, waar enkel Laurens Sweeck zich niet leek neer te leggen bij een ereplaats. Toch was het drama voorin te zoeken, want net op het moment dat een sterke Mathieu van der Poel Wout van Aert ter plaatse leek te laten, ging de Nederlander overkop aan de balkjes. Daardoor kwam van Aert en zelfs Sweeck terug voorin.

Lees verder onder de foto!

© Play Sports

Kettingprobleem

Op drie ronden van het einde ging het tempo echter opnieuw de hoogte in, ditmaal dankzij Wout van Aert. Sweeck, die zaterdag veel energie had verspild, moest snel lossen en zou uiteindelijk derde eindigen. Met de twee tenoren gingen we zij aan zij naar de finish. Naast enkele kleine speldenprikjes leek er geen afscheiding te komen, maar dan moest de zandbak helemaal op het einde nog komen. Zowel van Aert en van der Poel liepen te voet naar boven, het leek er even op dat ze elkaar zouden hinderen, maar gelukkig bleef een incident uit.

Het noodlot sloeg echter toe voor van Aert op het einde van de zandbak, want net toen het leek dat het duo zou sprinten voor de zege, kreeg de wereldkampioen af te rekenen met een kettingprobleem.

Van der Poel kon wel verder en schreeuwde aan de meet alle frustraties van de afgelopen maanden blessureleed van zich af. Een teleurgestelde van Aert moest tevreden zijn met een tweede plaats na een anticlimax, Sweeck eindigde op plaats drie.

Top-tien:

1. Mathieu van der Poel

2. Wout van Aert +8”

3. Laurens Sweeck +13”

4. Jens Adams +16”

5. Toon Aerts +22”

6. Klaas Vantornout +25”

7. Tom Meeusen +1’39”

8. Tim Merlier +1’42”

9. David van der Poel +1’43”

10. Lars van der Haar +1’58”

REACTIES. “Deze cross zal iedereen nog lang bijblijven”

© BELGA

Na een serieuze anticlimax in Gieten won Mathieu van der Poel de eerste manche in de Superprestige. Wout van Aert en de uiteindelijke winnaar zouden in de laatste rechte lijn sprinten om de zege, maar net op dat moment kreeg van Aert af te rekenen met kettingproblemen. “Zo verlies ik niet graag”, aldus een teleurgestelde Wout van Aert. Mathieu van der Poel was uitermate tevreden: “Deze cross zal iedereen nog lang bijblijven!”

“De finish was vandaag heel hectisch”, aldus winnaar Mathieu van der Poel. Het was hard tegen hard tussen Wout en mezelf. Deze cross zal iedereen nog lang bijblijven. Bij Wout en mezelf, maar ook bij alle toeschouwers. Ik hoop dat ik nog veel zo’n wedstrijden mag geven aan de kijkers”, verklaarde een altruïstische van der Poel.

Over de wedstrijd dan. Van der Poel en Wout van Aert gingen al lopend naar boven in de zandbak in een regelrechte strijd tegen elkaar. “Ik denk dat ik nog nooit zo snel naar boven heb gelopen tegen Wout. Hij kon nog binnendoor, maar dan zag ik dat hij problemen had met de ketting. Anders was het waarschijnlijk een sprint tot op de meet”, gaf van der Poel toe.

Aan de meet schreeuwde de winnaar alle frustraties van zich af. “Alles van de afgelopen maanden kwam vandaag samen aan de meet. Het was allesbehalve leuk om net voor het seizoen onder het mes te moeten. Maar ik heb heel hard getraind om terug te komen”, sloot de Nederlandse overwinnaar af.

Van Aert: “Mathieu ging niet in de fout, gewoon pech”

Wout van Aert zag zijn zegekansen als sneeuw voor de zon smelten na zijn kettingprobleem in de absolute slotfase. “Wat een anticlimax. We hadden een heel mooie koers, maar ik verlies natuurlijk niet graag. Ik dacht dat ik alles onder controle had in het zand en wilde op kop zitten bovenaan. Maar toen kwam Mathieu op een moment dat ik het niet meer verwacht had. Met het hectisch geduw en getrek om eerst boven te raken, is mijn ketting er waarschijnlijk af gevallen”, herbeleefde van Aert het sleutelmoment.

“Maar alles is sportief verlopen hoor. Mathieu ging zeker niet in de fout. Ik werd gewoon wakker geschud dat hij er nog bij was. We vonden beiden dat de schermutseling binnen de perken was. In de laatste rechte lijn wilde ik hem natuurlijk niet zomaar laten passeren”, verklaarde een eerlijke wereldkampioen. “We hebben Mathieu gemist in het veldrijden. Iemand die positief meekoerst en rijdt om te winnen”, had van Aert nog mooie woorden in petto voor de winnaar.

Sweeck kan leven met derde stek

Na zijn overwinning in Neerpelt op zaterdag moet Laurens Sweeck vrede nemen met een derde stek in Gieten. “Ik kan leven met deze derde plaats”, zei de renner van Era-Circus na afloop.

Van der Poel en Van Aert kleurden de wedstrijd, maar op het eind pikte ook Sweeck weer vooraan in. “In het begin van de wedstrijd voelde ik de cross van zaterdag nog in de benen”, moest hij toegeven, “geleidelijk aan kwam ik er toch weer bovenop en haalde ik alles uit de kast om terug te keren op hen.”

Lang reed het trio evenwel niet samen. “Ik heb op een bepaald moment alles of niks gespeeld door naar Mathieu en Wout toe te rijden, dan hoop je dat het tempo even zal stokken als je bij hen komt, maar net toen ik de aansluiting maakte, werd er weer versneld. Ik had mezelf daarvoor opgeblazen, ik wist hen niet te volgen.”

Vervolgens zocht Sweeck naar een tempo dat hij wel tot het eind zou kunnen volhouden. “Ik ga blijven proberen om die twee te bekampen. Vandaag word ik derde en deed ik hier eigenlijk nooit echt mee voor de overwinning, dus ik kan leven met die derde stek.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden