Direct naar artikelinhoud
Syrië

'Wieg van Syrische revolutie' opnieuw in handen van Assad

In Damascus wandelen inwoners langs een grote foto van president Assad.Beeld EPA

In Syrië worden rebellen en burgers uit de zuidelijke stad Deraa geëvacueerd richting het noorden van het land. Het gebied wordt beschouwd als de wieg van de revolutie, maar is opnieuw in handen van de Syrische president Bashar al-Assad.

"Enkele honderden strijders en enkele van hun familieleden zijn aan boord gegaan van 15 bussen die de verzamelplaats verlaten hebben", meldt een correspondent van het Franse persbureau AFP. "Het grootste deel van de geëvacueerden zijn strijders, tegenover slechts enkele families. Volgens de registers moeten 750 mensen vertrekken."

Fouilleringen

De bussen stonden geparkeerd op de Sajna-weg, die de gebieden die vroeger in handen waren van de oppositie verbindt met de gebieden die in handen waren van het regime. De vroegere scheidingslijn werd enkele dagen geleden weer vrijgemaakt door regeringstroepen.

Volgens de directeur van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), Rami Abdel Rahmane, reden de bussen richting de rand van de stad, waar ze voor een tweede keer gefouilleerd werden. Pas dan mochten ze vertrekken richting de provincie Idlib.

Een meisje uit Deraa zit op een vrachtwagen in Quneitra.Beeld REUTERS

Verzoeningsakkoord

De betrokken rebellen en burgers hebben allemaal het verzoeningsakkoord afgewezen dat de Russen op 6 juli afsloten met de rebellen. Dat akkoord heeft eigenlijk meer weg van een capitulatie dan een verzoening. Het biedt de rebellen een staakt-het-vuren aan, op voorwaarde dat de staatsinstellingen opnieuw de macht krijgen in de opstandige zones en dat de rebellen hun zware artillerie inleveren.