Zelfs rokers zijn voorstander van neutrale sigarettenpakjes

© Photo News

61 procent van de Belgen wil dat er voortaan geen merken meer staan op sigarettenpakjes. Ook reclame voor tabak moet teruggedrongen worden. Opvallend: een op de twee rokers is het daarmee eens.

pl

Van Europa moeten ­alle sigaretten vanaf 2020 in neutrale pakjes zitten. Minder reclame betekent immers minder aantrekkingskracht, en buitenlandse voorbeelden tonen aan dat zo’n maatregel helpt om het aantal rokers te doen dalen. Maar in ons land zit een beslissing vast in een politieke discussie tussen de regeringspartijen.

Om wat extra druk te zetten, heeft de Stichting tegen Kanker hierover een enquête laten uitvoeren. Daaruit blijkt dat 61 procent van de Belgen er voorstander van is de neutrale pakjes te verplichten. Bovendien vindt 68 procent dat alle tabaksreclame bij verkoopplaatsen verboden zou moeten worden. Opvallend daarbij: ook de helft van de ­rokers staat achter die twee maatregelen.

“De regering moet voor de parlementaire vakantie van 21 juli de knoop doorhakken om ervoor te zorgen dat we tegen 1 januari 2020 neutrale pakjes kunnen hebben”, zegt Suzanne Gabriels, experte tabakspreventie bij de Stichting tegen Kanker. “Door politieke spelletjes dreigt heel het dossier echter vast te lopen. Je kan je afvragen in hoeverre er achter de schermen druk wordt uitgeoefend door de ­tabaksbedrijven die hun enorme winsten niet graag zien afnemen.”

Dat wantrouwen wordt trouwens gedeeld door een overgrote meerderheid van de ondervraagden. 80 procent heeft een negatieve mening over de tabaksindustrie. 83 procent vindt dat een overheid zeer terug­houdend en transparant moet zijn in haar contact met de tabaksindustrie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen