Videospeler inladen...

Voorzitter Monitoringcomité ontkent druk vanuit regering tijdens tumultueuze hoorzitting

De voorzitter van het Monitoringcomité - dat de begroting in het oog houdt - ontkent dat hij onder druk zou zijn gezet door de regering om de besparingscijfers rooskleuriger voor te stellen. Oppositiepartijen hadden geïnsinueerd dat er mogelijk druk was geweest. De voorzitter werd over de kwestie vanmorgen ondervraagd tijdens een - bij momenten tumultueuze hoorzitting - in de Kamer.

Vorige week kwam het Monitoringcomité met een rapport waarin stond dat de regering volgend jaar nog 2,66 miljard euro zou moeten besparen om  in 2020 tot een begroting in evenwicht te komen. Maar opvallend: in het rapport stond een passage waaruit bleek dat er onenigheid was tussen de voorzitter en de andere leden van het Monitoringcomité. Met andere woorden: het tekort zou wel eens groter kunnen zijn.

De groene en socialistische oppositiepartijen - en zelfs leden van de meerderheid - stelden zich vragen bij die gang van zaken en konden vanmorgen voorzitter Alfons Boon van het monitoringcomité aan de tand voelen in de Kamercommissie Financiën. 

Calvo: "Minister Wilmès als gendarme"

Bij aanvang van de commissie kwam het al meteen tot een aanvaring. Dat voogdijminister Sophie Wilmès (MR) naast Boon had plaatsgenomen in de commissie zinde de oppositie niet. "Denkt u nu echt dat meneer Boon met mevrouw Wilmès  als gendarme naast hem gaat zeggen dat hij enorm onder druk werd gezet?", aldus Kristof Calvo (Groen).

Voorzitter Boon zelf reageerde aanvankelijk laconiek. "Ik weet niet of iemand die op 6 maanden voor zijn pensioen staat zich nog zo gemakkelijk in de hoek laat duwen." Toen er even later opnieuw kritiek kwam op de aanwezigheid van minister Wilmès, wond Boon zich op. "Als we op deze manier doorgaan, voel ik mij niet geroepen om nog meer uitleg te geven. Ik heb gans mijn leven ministers gediend van alle partijen, van 's morgens tot 's nachts. Ik zal dat blijven doen."

Boon: "Normaal dat er gesproken wordt met de kabinetten"

Dat er binnen het Monitoringcomité over bepaalde punten inderdaad geen eensgezindheid was, gaf Alfons Boon toe. "Maar als de discussie aansleept, heb je als voorzitter de keuze. Ofwel lever je je rapport niet of niet tijdig af, ofwel lever je een rapport af waarmee de regering aan de slag kan gaan."

Volgens Boon is het rapport niet opgesmukt onder druk van de regering, "Inhoudelijk staan alle elementen erin die de regering nodig heeft om haar beslissing te nemen". Wie binnen het Monitoringcomité niet akkoord ging en hoe groot de onenigheid was, wilde de voorzitter niet zeggen.

Boon wees er ook op dat het Monitoringcomité geen begrotingswaakhond is, maar enkel een rapport maakt waarop de regering zich baseert. "Elk lid van het Monitoringcomité heeft een open relatie met zijn kabinetten en spreekt met zijn kabinetten. En het is normaal dat er gesproken wordt met de kabinetten."

Regeringspartij Open VLD was vorige week nog kritisch, maar steunde nu volop de regering en het Monitoringcomité. 

Eric Van Rompuy (CD&V) en Kristof Calvo (Groen) discussiëren verder in "Terzake"

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen