© Jan Van der Perre

Elk jaar dertig baby’s die afkicken van harddrugs in Antwerpse ziekenhuizen

In Antwerpse ZNA-klinieken moeten jaarlijks dertig pasgeboren baby’s afkicken van de harddrugs die hun moeder nam. Schepen Fons Duchateau wil hierover een maatschappelijk debat, ook omdat Rotterdam kwetsbare ouders gaat verplichten anticonceptiva te nemen.

Johan Van Baelen

“Ik zeg hierover: ‘Neen, maar’”, zegt de Antwerpse schepen Fons Duchateau van Sociale Zaken (N-VA), die als OCMW-voorzitter de problematiek maar al te goed kent van in de ZNA-ziekenhuizen. “Mijn Nederlandse collega start een Rotterdams project om kwetsbare ouders via intensieve gesprekken en met lichte dwang te brengen naar het vrijwillig gebruik van anticonceptiva.”

“Ik moet zeggen dat ik dat discours kan volgen vanuit wat ik zie in onze ziekenhuizen”, zegt Duchateau. “Zeker als ik de baby’tjes zie van moeders die ook tijdens de zwangerschap, tegen alle adviezen in, drugs zijn blijven gebruiken. Dat zijn baby’s met afkickverschijnselen. Zo hebben we er dertig per jaar. Ze hebben pijn, bewegen zeer verkrampt. En dan weet je nog niet of ze hersenbeschadiging hebben opgelopen.”

“Maar ik huiver ervoor om hierover grote woorden te spreken. Eerst moet de academische wereld zich hierover moet buigen: ethici, pedagogen, juristen die het best het belang van het ongeboren kind kunnen afwegen tegen de vrijheid van de moeder.”

Lees er maandag meer over in Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER