België hoeft kinderen IS-strijders niet te repatriëren

© rr

Bouchra Abouallal in gesprek met Rudi Vranckx.© VRT

thumbnail:
thumbnail: Bouchra Abouallal in gesprek met Rudi Vranckx.

Ons land kan er niet toe worden verplicht om de kinderen van de twee Belgische vrouwen van IS-strijders te repatriëren. Dat heeft een rechter in kort geding beslist. Child Focus hoopt dat de Belgische regering toch ingrijpt.

rdc

Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal (allebei 25) werden in maart veroordeeld tot 5 jaar cel wegens lidmaatschap van een terroristische groepering. Sinds de verkruimeling van het zelfverklaarde kalifaat van de Islamitische Staat, verblijven ze samen met hun vijf kinderen in het kamp Al-Hol, in het noordoosten van Syrië. Via een rechtszaak wilden ze ons land ertoe dwingen hun kin­deren te laten overkomen. Child Focus had zich aangesloten bij de dagvaarding. De organisatie is ervan overtuigd dat België de kinderen beter wel terughaalt naar ons land. Volgens Child Focus gaat het niet enkel om de zes kinderen uit de rechtszaak, maar zitten ongeveer honderdvijftig Belgische kinderen onder de tien jaar vast in Syrië of Irak.

'De families van die kinderen en kleinkinderen zijn radeloos en ik begrijp dat deze twee grootmoeders naar de rechter zijn gestapt. Toch is de uitspraak van vandaag niet einde verhaal voor de repatriëring van de kinderen', zegt Heidi De Pauw, de algemeen directeur van Child Focus in Terzake.

Vordering afgewezen

Maar een rechter in kort geding heeft de vordering van de vrouwen nu afgewezen. Op grond van het Kinderrechtenverdrag, oordeelt de rechter, heeft ons land 'wellicht de morele plicht om zich het lot van de minderjarige kinderen van Syriëstrijders in vluchtelingenkampen in de oorlogszones aan te trekken, maar deze morele plicht lijkt juridisch niet afdwingbaar te zijn bij gebrek aan rechtsmacht van de Belgische Staat in die vluchtelingenkampen'.

Doordat de Belgische Staat over geen enkele bevoegdheid beschikt in het buitenlands grondgebied waar de kinderen zich bevinden, kan de rechter de Belgische Staat niet verplichten om de kinderen te repatriëren, klinkt het. 'De twee moeders tonen ook niet aan dat, zoals zij beweren, hun kinderen zich in een gevaarsituatie bevinden. Het enige bewijs dat zij bijbrengen zijn persberichten, waarvan de inhoud niet betrouwbaar is en wordt tegengesproken door andere berichten neergelegd door de Belgische Staat zodat er enkel tegenstrijdige persberichten voorliggen.'

Child Focus hoopt dat België toch actie onderneemt. 'De regering heeft eind 2017 gezegd dat die Belgische kinderen onder de tien jaar in het conflictgebied welkom zijn in ons land. Dat is een morele verbintenis van de overheid', aldus De Pauw. 'Als we die kinderen in het conflictgebied laten, gaan we op termijn niet meer weten waar ze zijn. Ze zullen ingelijfd worden door extremistische organisaties of bepaalde milities, en wrok koesteren naar het Westen toe. Als we die kinderen naar België terughalen, kunne we kind per kind bekijken en een plan opstellen voor traumabehandeling', besluit De Pauw.

Hoger beroep is mogelijk tegen deze uitspraak.