Wat weten we tot nu toe over herstructurering bij ING?

© Photo News

Bank ING wil 900 miljoen euro besparen. Om dat te realiseren haalt de bank de hakbijl boven en snoeit fors in het aantal personeelsleden en kantoren. Wat weten we tot nu toe?

tg

Waarom deze zware herstructurering?

Volgens CEO Rik Vandenberghe wil ING het hoofd bieden aan de razendsnelle digitalisering, de groeiende concurrentie, hardnekkig lage rente, wegsmeltende marges, hoge heffingen en alomtegenwoordige regelgeving. Daarom is het noodzakelijk, klinkt het, om te besparen op personeel en kantoren.

Hoeveel banen worden bedreigd in ons land?

Tegen 2021 zijn 3.500 banen bedreigd in België, wereldwijd gaat het om 7.000 jobs. De helft van de banen zou verdwijnen via naakte ontslagen, de rest door vertrekkers niet te vervangen.

Wanneer moeten de eerste werknemers vertrekken?

Dit jaar worden al 350 werknemers die vertrekken, onder meer omdat ze met pensioen gaan, niet vervangen. Dat maakt dat tegen 2021 nog 3.150 jobs zullen verdwijnen. Dat zal geleidelijk aan gebeuren. De gesprekken met de vakbonden daarover worden zo snel mogelijk opgestart.

Hoeveel kantoren verdwijnen er?

ING en Record Bank hebben nu 1.250 kantoren in ons land. “Daarvan zal ongeveer de helft (650) overblijven, in een netwerk met hoofdzakelijk zelfstandige bankagenten”, zei topman Rik Vandenberghe vanmorgen op een persconferentie. De kans bestaat dus dat uw bankfiliaal verdwijnt of van naam verandert.

Wat komt er in de plaats?

Volgens Vanessa Zwaelens van ING wil men naar grotere kantoren gaan met meer experts die ter beschikking staan van de klanten. De kantoren zullen ook nieuwe openingsuren krijgen zodat ze ’s avonds langer open zijn voor mensen die overdag gaan werken. En betere digitale voorzieningen hebben.

Wat gebeurt er met Record Bank?

Record Bank wordt opgeslorpt door ING. De naam Record Bank zal op termijn verdwijnen.

Hoe reageert het personeel?

De werknemers van ING en Record Bank in België hadden de bui natuurlijk al zien hangen. Maar dat ze zo zwaar getroffen zouden worden, hadden de meeste niet verwacht. Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij ING roept het personeel in de zetels en in de agentschappen op om het werk neer te leggen. Voor vrijdag 7 oktober is een staking gepland.

Moeten klanten zich zorgen maken?

“Klanten moeten zich bij zo een herstructurering geen zorgen maken. Voor hen verandert er niets. Het is vooral erg voor het personeel dat getroffen wordt”, zegt Isabelle Marchand van de financiële kopelorganisatie Febelfin

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen