Direct naar artikelinhoud
Zomerakkoord

Premier Michel verdedigt akkoord: "We blijven een hervormingsregering"

Archiefbeeld van de federale regering.Beeld Eric de Mildt

"Wij blijven een hervormingsregering", zo zei premier Charles Michel tijdens een persconferentie over het nieuwe Zomerakkoord. De federale regering dicht niet alleen het gat in het begroting, maar heeft ook een akkoord over de arbeidsdeal en de vergoeding van de Arco-gedupeerden. 

Charles Michel (MR) en zijn regering bereikten vannacht een akkoord over een aantal belangrijke dossiers. Op de persconferentie dankte hij de ministers voor hun harde werk op Hertoginnedal. "We hebben intens samengewerkt om een pakket van coherente en structurele maatregelen samen te stellen. Dit is een enorme versterking van onze arbeidsmarkt. En we hebben goed geluisterd naar de deelstaten."

Volgens Michel toont dit akkoord aan dat de regering een echte hervormingsregering is. Deze arbeidsdeal komt bovenop de taxshift die ze eerder doorvoerde. "De taxshift was de olie in de motor van onze economie. Het was een koopkrachtverhoging voor de laagste lonen en de middellonen. Ook in dit akkoord hebben we ons gehouden aan die belofte", klonk het.

Geen besparing

Een van de opmerkelijkste maatregelen in de arbeidsdeal is de degressiviteit van de werkloosheidsvergoeding. Dat principe lag aanvankelijk moeilijk voor CD&V, maar vicepremier Kris Peeters zei op de persconferentie dat dit zeker geen besparing is op de kap van de armsten. "Zelfs op het laagste niveau zit de uitkering nog altijd boven het leefloon", benadrukte hij.

Lees ook Waarom Arco-coöperanten hun geld nog lang niet terug hebben

Peeters ontkende niet dat de onderhandelingen moeizaam verliepen. "De jongste dagen was het voor iedereen warm, en op sommige momenten nog iets warmer dan anders", klonk het. Maar voor de christendemocraten, die in dit akkoord ook kunnen uitpakken met een vergoeding voor de Arco-coöperanten, is dit "een evenwichtig akkoord".

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zei in de toelichting over Arco dat de regering en de coöperanten het dossier "nu eindelijk achter zich kunnen laten".