Blauwe bessen zijn populairder dan ooit, maar zijn ze echt gezonder dan ander fruit?
Volgens cijfers van het CBS (Het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland) eten we sinds 2013 maar liefst 3,5 keer meer blauwe bessen. Geen wonder ook, er worden tal van gezondheidsvoordelen aan het blauwe fruit toegeschreven. Zijn de bessen ook echt zo gezond als we denken?
Volgens cijfers van het CBS eten we sinds 2013 veel meer van het fruit: bijna 3,5 keer zoveel als we mogen afgaan op de verkopen bij de supermarkten waarvan het statistiekbureau gegevens ontvangt. Ze zijn de populairste soort klein fruit, waar ook frambozen en bramen toe behoren. Blauwe bessen staan, achter peren en appels, op de derde plaats in de lijst van de meest geteelde fruitsoorten in Nederland.
Niet gezonder
Dat blauwe bessen gezond zijn, daar bestaat geen twijfel over. De besjes bevatten een hoge dosis vitaminen (B11 en C, maar ook A, B1, B2 en B6) en mineralen (kalium en fosfor). Daarnaast bevatten ze natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink. En zoals alle fruit voedingsvezels.
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan. Je wisselt best af, zodat je alle verschillende voedingstoffen binnenkrijgt.
Instagramwaardig
Nog een reden waarom blauwe bessen het zo goed doen, is sociale media. "We maken elkaar jaloers met mooie foto's", zegt trendwatcher Lieke Lamb. "Je krijgt ook ideeën daardoor: dat je je taart ermee kunt versieren, je kunt je smoothie een mooie kleur geven. Als je blauwe bessen in je yoghurt doet met aardbeien en kiwi, dan heb je een regenboog in je ontbijt. Je wordt er vrolijk van. De verpakking helpt ook mee," zegt Lamb. "Je hebt nu van die praktische bakjes met frambozen, bessen en bramen erin. Hapklare brokken. Dat scheelt ook."
9,8 miljoen bessen
Een andere reden: ze zijn ruim beschikbaar. Nederlandse fruittelers hebben de afgelopen jaren ingespeeld op de toenemende vraag van de consument naar zacht, klein fruit. De Nederlandse teeltoppervlakte van dit klein fruit neemt van jaar tot jaar toe. In 2018 groeide deze oppervlakte naar 1930 hectare, een toename van 11 procent vergeleken met een jaar eerder. Het betreft hier alleen de oppervlakte klein fruit in open grond. Het areaal onder glas is in de berekeningen niet meegenomen. Naast de groei van de eigen kweek nam ook de import toe, aldus het CBS. In 2017 werd 9,8 miljoen kilo aan verse blauwe bessen ingevoerd, bijna drie keer zoveel als in 2013.
Die ruime beschikbaarheid zorgde ook voor een andere aantrekkelijk eigenschap: een mooie prijs. De prijs steeg tussen 2013 en nu nauwelijks. "Ze zijn goedkoop", zegt een Limburgse teler uit Nederland die al vanaf 1998 in de blauwe bessen zit. Hij ziet de lage prijs met lede ogen aan. "Je raakt ze aan de straatstenen niet kwijt, omdat ze in Nederland volle bak aan het plukken zijn. Je mag als teler blij zijn als je er 4 euro per kilo voor krijgt. Daarmee kunnen de supermarkten lekker stunten."
Dat de supermarkten ervan profiteren, kan trendwatcher Lamb alleen maar beamen. "Winkels profileren zich steeds meer met groenten en fruit. Ze geven boekjes, kaartjes, allemaal tips om je te helpen bij het verwerken van hun producten."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Pretpark (extra voordelig) meepikken vóór de grote drukte? Vier hoogvliegers voor de hele familie op een rij
-
Lidl
Lunchtip: kleurrijke groentenbowl met vegan nuggets
Vervang de klassieke kipnuggets eens door hun plantaardige variant – evenveel smaak, beter voor de planeet. Werk af met verschillende kleurrijke groenten, van spinazie tot wortelen, voor een bowl vol kleur en een instant vitaminebommetje om die laatste winterweken door te komen. -
Kiezen voor veggie of vegan op restaurant? Onderzoek wijst uit: dit simpel trucje haalt klanten over de streep
Duurzaamheid is al lang geen modewoord meer, en dat zie je in de culinaire wereld: in steeds meer (sterren)restaurants vind je veganistische of vegetarische opties op de menukaart. Maar zijn we ook snel geneigd om vlees en vis links te laten liggen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één simpel trucje helpt om mensen over de streep te trekken: alles draait om de boodschap. -
-
Kaneelrollen zijn een hype dankzij Instagram. “Speculoos cream of cookie dough: de toppings maken het visueel aantrekkelijk”
-
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
De meeste kinderen zijn niet bepaald dol op spruitjes vanwege hun uitgesproken, bittere smaak, die we, eenmaal volwassen, juist leren appreciëren. De groene koolsoort is immers vernoemd naar de hoofdstad van ons land. Toch lijkt het erop dat de nieuwe lading volwassenen en volwassenen in spe de groente liever links laat liggen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. -
Gezonde ‘Green Goddess Salade’ verovert TikTok: dit is het recept
Vegan, voedzaam en verrukkelijk: de green goddess-salade van foodbloger Baked by Melissa verovert de wereld. Op TikTok heeft de hashtag #greengoddesssalad al bijna 28 miljoen views. Dat je het groene gerecht in één-twee-drie op tafel tovert, verklaart ongetwijfeld gedeeltelijk het succes. Wil je zelf ook eens proeven? Wij delen het recept. -
Livios
In welke maanden leveren je zonnepanelen het meeste op en hoe komt dat?
-
Ibericoham-, shiitake- of kreeft? Op Internationele Krokettendag kan je deze originele soorten bestellen
-
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
De hele dag gevarieerd, gezond en lekker eten boost je humeur. Trek jij ook de kaart van energieke en dipvrije dagen? NINA’s foodstylist Sonja Peeters helpt met het juiste menu. Van een krokante tortilla tot gelakte roodbaars met groene groenten: laat je inspireren door deze drie geluksbordjes! -
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
Heel wat werknemers verwachten in aanloop naar de zomervakantie hun deugddoend - jaarlijks terugkerend – extraatje: het vakantiegeld. Jobat.be klopte aan bij Matthias Debruyckere, juridisch expert bij hr-dienstengroep Liantis, om de meest gestelde vragen rond dit topic beantwoord te zien. -
Lidl
Verover het hart van je geliefde met deze Italiaanse gehaktballetjes
19 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGriet Maes
Ivo Vangeel
ANN LIMBOS
Dick van Aggelen
van roy jozef