© AP

EU en VS bereiken akkoord om “handelsoorlog te vermijden”

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een akkoord gesloten dat de spanningen tussen Brussel en Washington, op het vlak van handel, moeten verlichten. Trump en Juncker ontmoetten elkaar woensdag in het Witte Huis. Een van de punten van dat akkoord is onder meer dat beide naar “nul douaneheffingen” willen gaan, met uitzondering voor de autosector.

Daarnaast zal er meer vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) vanuit de VS naar Europa verscheept kunnen worden. Europa is ook bereid om meer Amerikaanse sojabonen in te voeren. Ook met betrekking tot standaarden waaraan medische producten moeten voldoen, zou Europa bereid zijn om water bij de wijn willen doen.

De Amerikaan pleitte voorafgaand aan de ontmoeting voor een gelijk speelveld voor onder anderen “boeren, fabrikanten en eigenlijk voor iedereen”. Trump klaagde verder over de “massale tarieven” en “enorme barrières”. De VS zou honderden miljarden dollars verliezen aan de Europese Unie.

De VS en de EU zijn verwikkeld in een handelsgeschil dat voortvloeide uit het besluit van Trump om de invoertarieven van staal en aluminium te verhogen. Hij overweegt ook de import van auto’s extra te gaan belasten, wat Europa wil vermjiden.

Juncker vertelde op zijn beurt, ook voor de ontmoeting, dat Europa en de VS moeten samenwerken. “We zijn hechte partners, bondgenoten. Geen vijanden”, aldus de Luxemburger. “We moeten met elkaar spreken, niet over elkaar.” Verder pleitte Juncker voor het verminderen van de tarieven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER