Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Noord-Korea komt belofte na: oorlogsresten soldaten aan VS overgedragen

Noord-Korea komt belofte na: oorlogsresten soldaten aan VS overgedragen
Beeld EPA

Noord-Korea heeft zich gehouden aan de belofte tijdens de top met president Trump in Singapore om de oorlogsresten van Amerikaanse soldaten over te dragen. Een Amerikaans militair transportvliegtuig heeft vrijdag de restanten opgehaald in Noord-Korea van 55 militairen die tijdens de Koreaanse oorlog waren gesneuveld.

Het toestel is geland op een luchtmachtbasis bij de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Trump noemde de overdracht "een groot moment" voor de families. In een tweet was hij dankbaar dat de Noord-Koreaanse leider zich aan zijn belofte had gehouden. "Bedankt Kim Jong-un", tweette de president.

In een verklaring zei het Witte Huis blij te zijn over de Noord-Koreaanse stap om tot een "positieve verandering" te komen. De overdracht is opnieuw een aanwijzing dat Noord-Korea de betrekkingen met de VS wil verbeteren. Op maandag begon Pyongyang met de gedeeltelijke ontmanteling van Sohae, een belangrijk test- en lanceercentrum voor langeafstandsraketten. Kim had dit ook beloofd tijdens de top.

Twitter bericht wordt geladen...

Sohae werd onder andere door Noord-Korea gebruikt om de krachtige motor te testen van de nieuwe strategische raket Hwasong-15. Die kan het vasteland van de VS bereiken. Kim beloofde tijdens de top om op termijn afstand te doen van Noord-Korea’s kernwapenarsenaal.

Noord-Korea komt belofte na: oorlogsresten soldaten aan VS overgedragen
Beeld AFP

Een C-17, een van de grootste militaire transporttoestellen van de VS, landde op een vliegveld bij het Noord-Koreaanse Wonsan om de restanten op te halen. Volgens Noord-Korea zaten in de kleine kisten die aan de Amerikanen werden overgedragen de restanten van Amerikaanse soldaten die in het land werden gevonden. De overdracht viel samen met de 65ste verjaardag van de wapenstilstand die een einde maakten aan de bloedige Koreaanse oolog.

Zo’n 7.700 Amerikaanse soldaten die tussen 1950 en 1953 vochten in de Noord-Koreaanse oorlog, worden nog steeds vermist. Het overgrote deel, 5.300, sneuvelde in Noord-Korea. In totaal werden tijdens de oorlog zo’n 36.000 Amerikaanse militairen gedood.

De VS dringen er al tientallen jaren bij Noord-Korea op aan om serieus werk te maken van het overdragen van de oorlogsresten van de militairen. Maar mede vanwege de slechte betrekkingen tussen beide landen, is het er nooit van gekomen. Tussen 1990 en 2005 gaf Pyongyang slechts de restanten aan de VS van vierhonderd Amerikaanse soldaten die in Noord-Korea waren gevonden.

Noord-Korea komt belofte na: oorlogsresten soldaten aan VS overgedragen
Beeld REUTERS

Zuid-Korea verwelkomde de Noord-Koreaanse stap. Seoul noemde de overdracht een "betekenisvolle vooruitgang" die het vertrouwen tussen Pyongyang en de VS zal verbeteren. De oorlogsresten zullen worden overgebracht naar Hawaï waar ze zullen worden onderzocht door forensische experts. Het zal maanden duren om de mensenresten te identificeren, voor zover dat tenminste nog mogelijk is.

"Het was een succesvolle missie die werd volbracht na intensieve voorbereidingen", aldus generaal Vincent Brooks, commandant van de 28.000 Amerikaanse soldaten die in Zuid-Korea gelegerd zijn, over de Noord-Koreaanse overdracht. "Nu zullen wij onze doden eren waarna zij hun reis naar huis kunnen voortzetten."

Noord-Korea komt belofte na: oorlogsresten soldaten aan VS overgedragen
Beeld AP