Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Zo mooi was de bloedmaan

De bloedmaan gisteravond tussen standbeelden van de Griekse goden Hera en Apollo in het centrum van Athene.Beeld AFP

Heeft u ook kunnen meegenieten van de totale maansverduistering? Het bijzonder uniek spektakel van vrijdagavond was meteen de langste van de eeuw. Tussen 22.22 uur en 23.15 uur stond de maan volledig in de schaduw van de aarde staan en kleurde ze bloedrood. Dat leverde prachtige beelden op.

De maansverduistering bereikte haar hoogtepunt om 22.22 uur. Ze was minstens gedeeltelijk te bewonderen in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Australië en het grootste deel van Azië en Zuid-Amerika. Van overal werd het spektakel met grote belangstelling gevolgd, met prachtige foto's als resultaat.

Corsica.Beeld AFP

Het was een uitzonderlijk lange maansverduistering: ze was slechts vier minuten korter dan wat astronomisch mogelijk is. 

Caïro, Egypte.Beeld REUTERS
De tempel van Poseidon bij Athene (Griekenland).Beeld REUTERS

Lang wachten

Op sommige plaatsen was het spijtig genoeg lang wachten tot de bloedmaan kwam piepen van achter het wolkendek. Bij de volkssterrenwacht Mira in Grimbergen bijvoorbeeld, waar verschillende honderden bezoekers waren opgedaagd om met behulp van telescopen de volledige maansverduistering van nabij te zien, moesten de aanwezigen tot 23.30 uur wachten om het fenomeen te aanschouwen. 

Bij de sterrenwacht van Grimbergen maakten jong en oud zich op om de eclips te bewonderen.Beeld Didier Lebrun

Tussen 21.30 en 23.15 uur was er een totale maansverduistering, maar die is in Grimbergen niet te zien geweest. "Op het ogenblik dat de maan door de wolken brak was de verduistering al wat aan het afnemen en was deze nog enkel aan de linkerkant van het hemellichaam te zien", aldus Mollet.

Maar vanwege de regen die rond 23 uur in Grimbergen neerviel, had de volksterrenwacht op dit ogenblik al haar telescopen weer moeten binnenhalen en bedekken. 

Twitter bericht wordt geladen...

Kaapstad (Zuid-Afrika).Beeld EPA
De eclips is ook te zien in het Zwitserse Lucerne.Beeld EPA
Thymari, GriekenlandBeeld REUTERS
Studenten astronomie in Singapore halen hun telescoop boven om de bloedmaan te bekijken.Beeld REUTERS
De maan kleurt ook rood in Turkije.Beeld EPA
Netanya in Israël.Beeld AFP
Ook boven Gaza siert de bloedmaan de hemel.Beeld AP
Ankara, Turkije.Beeld AP
GazaBeeld AFP
Gran Canaria.Beeld Ronny De Coster
Gran Canaria.Beeld Ronny De Coster
Gran Canaria.Beeld Ronny De Coster