Jonge papa die in amper twee uur volledig verlamd raakte, nu even plots overleden

© IF

Een uiterst zeldzame ziekte overleefd, net getrouwd en op een zucht van een verhuis naar een nieuwe, aangepaste woning, maar dan plots, in één seconde, in coma gaan en uiteindelijk overlijden. Dat is wat Yannick Boudringhien (30) uit Kluisbergen is overkomen. Vorig jaar haalde hij het nieuws omdat hij in minder dan twee uur tijd volledig verlamd raakte. Dankzij de massale steunbetuigingen kreeg het gezin financiële ademruimte. Maar gisteren liep het fout.

Peter Malaise

Yannick en zijn gezin waren sinds 28 augustus de verhuis naar een nieuwe, aangepaste woning in Ronse aan het voorbereiden. Maar Yannick werd opnieuw ziek en moest op 20 augustus naar het ziekenhuis. Hij werd gelukkig beter en trouwde met zijn Suzy. Nu woensdag zou hij naar huis mogen gaan.

En dan plots, zaterdagavond. “Hij was via de computer aan het praten met Suzy”, vertelt zijn vader Johan. “Maar plots antwoordde hij niet meer, hij reageerde niet meer. In één seconde is hij in coma gegaan. Zo, ineens, zonder de minste aanleiding. Zoals hij supersnel verlamd raakte, belandde hij nu supersnel in een coma. De dokters hebben nog scans uitgevoerd, vanalles geprobeerd, maar het mocht niet zijn. Hij is vandaag (gisteren, nvdr.)overleden. Hij heeft zijn nieuwe huis alleen op foto kunnen zien. We danken iedereen die zich voor hem heeft ingezet. Vlaanderen draagt het hart op de juiste plaats. En zijn vrouw Suzy verdient een standbeeld. De liefde tussen hen was ongelooflijk sterk. Je dagelijks zo inspannen voor je geliefde, het heeft veel geëist. Van iedereen. Maar Yannick was intens en heel dankbaar.”

Plots verlamd

Op 24 juni 2014 zit Yannick Boudringhien samen met zijn vrouw Suzy in de zetel. Zijn tenen beginnen te tintelen, en hij kan ze niet meer bewegen. Een kwartier later is de huisarts ter plekke, maar Yannick is al tot zijn middel verlamd. De inderhaast opgetrommelde mug en ambulancediensten beslissen hem naar het UZ Gent te brengen. Nog tijdens de rit vallen zijn longen uit. Aangekomen op de dienst intensieve zorgen in het UZ Gent is Yannick al helemaal verlamd. Na vijf dagen onderzoek volgt de diagnose: acute encefalomyelitis, veroorzaakt door een auto-immuniteitsreactie nadat hij geïnfecteerd werd met de mycoplasma pneumonie bacterie. “In mensentaal, een ontsteking aan het ruggenmerg en de hersenstam. In een reactie om zich te verdedigen heeft zijn lichaam zichzelf vernietigd”, zegt vader Johan.

Zijn toestand is stabiel, maar Yannick kan niet zelfstandig bewegen, zelfstandig ademen, slikken of eten, niet spreken en hij ziet niet goed. Hij kan alleen zijn ogen en zijn lippen bewegen, maar hij is honderd procent bij bewustzijn en helder van geest. “Yannick zit als het ware gevangen in zijn eigen lichaam”, klinkt het.

Veel steun

Om hem thuis op te vangen, moet het gezin diep in de buidel tasten. Er is veel geld nodig voor een computer om te kunnen communiceren, en het koppel moet met hun zoontje Jonas verhuizen naar een woning die aangepast is aan de handicap van Yannick. Er is ook een aangepaste auto nodig. Wanneer onze krant zijn verhaal brengt, slaat dat in als een bom. Iedereen begint acties op te zetten voor Yannick. Kapbeurten, steunkaarten, concerten, Steven Goegebeur die optreedt voor Yannick, de Dodentocht wandelen of gewoon giften geven. Iedereen leeft mee met Yannick, Suzy en hun zoontje Jonas. Tot gisteren bleek dat Yannick niet meer in zijn nieuwe huis zou kunnen intrekken.

Yannick wordt zaterdag begraven in de Sint-Hermeskerk in Ronse.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen