Direct naar artikelinhoud
Mawda

Chauffeur van busje waarin Mawda stierf is opgepakt

De Peugeot Boxer waarin Mawda na een schot van een agent overleed. Op het stuurwiel en de versnellingspook werd DNA-materiaal gevonden dat gelinkt wordt aan een man die werd opgepakt in Groot-Brittannië.Beeld Photo News

De Britse politie heeft de chauffeur van het busje opgepakt waarin de peuter Mawda zat die stierf door een politiekogel. "Het gaat om een 25-jarige Irakees", bevestigen gerechtelijke bronnen. "Op het stuurwiel en de versnellingspook zat DNA-materiaal van hem."

en

Tien weken nadat hij met een Peugeot Boxer vol migranten op de vlucht sloeg voor de politie, waarna een agent een dodelijk schot loste richting het zwalpende busje en de Koerdische peuter Mawda omkwam, heeft de Britse politie afgelopen week de gezochte chauffeur-mensensmokkelaar gearresteerd. "Op dit ogenblik zit een 25-jarige Irakese verdachte al enkele dagen in de cel in Engeland", bevestigen gerechtelijke bronnen.

"Het DNA van deze man komt overeen met het DNA dat gevonden is op het stuurwiel en op de versnellingspook van het busje waarin Mawda op 17 mei dodelijk geraakt werd door een politiekogel." Na de dolle rit over de E42 – die startte nadat een politiepatrouille ter hoogte van parkeerterrein Hulplanche merkte dat de nummerplaat van het zwaarbeladen voertuig niet klopte en het schietincident getriggerd door een gevaarlijk uitwijkmanoeuvre richting een politievoertuig – had de man zich in het tumult verstopt tussen de 27 andere inzittenden eenmaal het busje stilstond.

'Nu er een verdachte aangehouden is, zal die overgebracht worden naar ons land voor verdere ondervraging'
Een gerechtelijke bron

DNA-experts

Alle inzittenden werden die nacht opgepakt en ondervraagd, maar niemand bleek in staat de chauffeur te willen of te kunnen identificeren volgens het parket van Bergen. "Ook de ouders van het slachtoffer vertelden dat ze niet wisten wie hen kilometerslang vervoerd had", klonk het meermaals. "In het milieu van de mensenhandel heerst een soort van omerta, een zwijgplicht."

Omdat de politie onvoldoende bewijzen kon verzamelen binnen de wettelijke termijn van 48 uur kwamen alle inzittenden uiteindelijk terug vrij. De agent die het schot loste, kwam pas enkele dagen na die vrijlating met een verklaring aan de onderzoekers van het Comité P. dat hij de chauffeur van de bestelwagen kort zag en dat die een donkere trui met kap over het hoofd droeg en een kinbaardje had.

Nadat DNA-experts het busje onderzocht hadden, werd een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd en bleef het wekenlang stil tot nu."Nu er een verdachte aangehouden is, zal die overgebracht worden naar ons land voor verdere ondervraging", zegt een gerechtelijke bron, die niet kwijt wil hoe de man over het Kanaal tegen de lamp liep.

Lees verder onder de foto.

Een foto van Mawda Shawri.Beeld BELGA

Zowel bij het parket van Bergen, dat een onderzoek opstartte wegens het opzettelijk hinderen van het verkeer met de schietpartij tot gevolg, als bij het parket van Luik, dat een onderzoek voert naar mensenhandel hoopt men antwoorden te krijgen op tal van vragen.

De arrestatie van de chauffeur betekent ook dat de regularisatie van Mawda's ouders mogelijk in een stroomversnelling komt. Zij deden begin juni een aanvraag tot humanitaire regularisatie die door de Dienst Vreemdelingenzaken onderzocht wordt. "Ons kind is hier begraven, daarom willen we in België blijven", klonk het. Voor die aanvraag er kwam, hadden alle regeringspartijen er al op gewezen dat er een snellere manier was om zo'n verblijfsvergunning te krijgen. "Maar dan moeten de ouders wel meewerken aan het politieonderzoek", klonk het toen. 

De arrestatie van de chauffeur betekent ook dat de regularisatie van Mawda's ouders mogelijk in een stroomversnelling komt

"Onmogelijk", reageerden de ouders en hun advocaten. "De chauffeur zat dan wel vlak bij ons, maar wij hebben enkel gezien dat hij een kap droeg. Toen we merkten dat ons kind bloedde, waren we volledig op haar gefocust. We hebben niet gelet op de andere passagiers toen we net aan de kant gezet waren." 

De advocaten van het ouderpaar waren gisteren niet bereikbaar voor een reactie op deze doorbraak in het tragische dossier rond de dood van hun dochter.