Direct naar artikelinhoud
Ryanair

Peeters stuurt vermanende brief naar Ryanair-baas

Kris Peeters.Beeld Photo News

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vraagt in een brief aan Ryanair-topman Michael O'Leary om "het sociaal conflict niet te laten escaleren". Ondertussen raakte bekend dat ook in Duitsland de piloten van Ryanair willen staken.

De werknemers van Ryanair die vorige week staakten, hebben van de luchtvaartmaatschappij een brief ontvangen om hen te melden dat hun afwezigheid in geval van staking wordt bijgehouden. Het gaat om zogenaamde "no-show"-waarschuwingsbrieven.

Franstalige christelijke vakbond CNE noemt die brieven schandalig en eist dat de federale regering tussenbeide komt. "Een 'no-show' is een zware fout die, wanneer het vaker gebeurt, gewoonlijk tot ontslag zonder vergoeding leidt. Maar deelnemen aan een staking kan in geen geval worden beschouwd als een zware fout", aldus de vakbond.

Peeters springt nu in de bres. Met zijn brief aan Ryanair-topman Michael O'Leary wil hij naar eigen zeggen duidelijk maken "dat het stakingsrecht inhoudt dat werknemers niet op basis van hun deelname aan een staking, ontslagen kunnen worden en dat geldt des te meer wanneer een staking op een correcte manier is aangezegd en erkend wordt door één of meer vakbonden". Peeters laat de "juridische omstandigheden" van de brief onderzoeken.

'Het stakingsrecht houdt in dat werknemers niet ontslagen kunnen worden op basis van hun deelname aan een staking'
Kris Peeters (CD&V), minister van Werk

"In het geval van Ryanair is een stakingsaanzegging gevolgd door een verzoeningsprocedure. Het sectorale verzoeningsbureau heeft de partijen opgeroepen om het conflict op te lossen door een ernstige dialoog te voeren", zegt Peeters. Hijzelf sluit zich daarbij aan en roept de onderneming dan ook op om het conflict niet te laten escaleren, maar integendeel "het sociaal overleg met de vakbonden te voeren met het oog op duurzame oplossingen".

Twitter bericht wordt geladen...

Duitse piloten

De sociale conflicten bij de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair volgen elkaar in sneltempo op. Ook een meerderheid van de in Duitsland gestationeerde piloten hebben zich intussen uitgesproken voor een staking. Ze willen daarmee hogere vergoedingen en betere arbeidsvoorwaarden afdwingen. Zo'n 96 procent is voor, aldus de pilotenvakbond Cockpit.

Wanneer ze het werk zullen neerleggen, is nog niet duidelijk. De pilotenbond geeft de directie tot 7 augustus de tijd om met een aanbod te komen, klinkt het.

De voorbije weken legde het cabinepersoneel in België, Spanje, Portugal en Italië al eens het werk neer en staakten de piloten in Ierland. Nu vrijdag wil die laatste groep weer het werk neerleggen, al voor de vierde keer.