Direct naar artikelinhoud
De dag van

Waarom heeft monsterberg K2 zo’n onnozele naam?

Een archiefbeeld van de K2.Beeld AP Photo/Pakistan Toursim Office HO

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Dag van de K2.

De Mount Everest, de Aconcagua, de Kilimanjaro en de Mont Blanc. Monsterlijke bergen hebben meestal iconische of ronkende namen. Behalve dan de K2. Een weerzinwekkend beest van een berg, maar met een wat knullige doopnaam. Nochtans spreken we hier over de tweede grootste berg ter wereld. Een joekel van 8.611 meter hoog, pal op de Pakistaans-Chinese grens. Volgens kenners is dit de moeilijkst te beklimmen berg ter wereld: ontiegelijk steil, veel technische passages en een grote kans op vallend gesteente en lawines.

Dat gevaar weerspiegelt zich ook in de cijfers. Terwijl zo'n 2.600 mensen ooit al de top van de Mount Everest haalde, bereikten slechts 300 klimmers ooit de top van de K2, terwijl minstens 77 anderen er het leven lieten. Alle hulde vandaag dus voor de K2, die precies 64 jaar geleden voor het eerst tot aan de top werd beklommen.

De K2 is dus zowel de natte droom als de ergste nachtmerrie voor de professionele bergbeklimmer. Maar waarom heeft ze dan zo’n onnozele naam? Het klinkt een beetje alsof Studio 100’s finest plots met één lid minder op het podium zou staan.

Slechts 300 mensen bereikten ooit de top: de K2 is dus zowel de natte droom als de ergste nachtmerrie voor de professionele bergbeklimmer

Kolonialen

Dat is te danken aan de Britse kolonel Thomas Montgomerie. Hij was halfweg de 19de eeuw een van de verantwoordelijken voor het Great Trigonometrical Survey. In dat project probeerden de Britten het volledige Indiase subcontinent, toen hun kolonie, in kaart te brengen. De kolonel belandde in het Karakoram-gebergte en zag er vijf bergtoppen op een rij. De echte namen kende hij niet, dus sloeg hij aan het improviseren.

In zijn notitieboekje doopte hij dat kwintet – van links naar rechts – K1, K2, K3, K4 en K5. De vier anderen werden later herdoopt naar Masherbrum, Broad Peak, Gasherbrum II en Gasherbrum I. De K2 kreeg ook andere namen, zoals bijvoorbeeld Lamba Pahar of Dapsang, maar het werd nooit echt opgepikt. Uiteindelijk heeft ook de lokale bevolking het opgegeven. 

In het Balti, de taal die in de regio wordt voornamelijk wordt gesproken, hebben ze K2 ('Kay-Two') verbasterd naar Kaitu