© *

"Geef geen speeches meer op een feest"

Een kwartier luisteren naar de getuige op een trouwfeest of de ceo op een bedrijfsfeest, het is niet meer van deze tijd. "Geef geen speeches en breng geen toasts uit", adviseert het bekende Britse societymagazine Tatler in zijn novembernummer.

tib

Volgens Tatler zijn speeches overbodig geworden in een tijd waarin mensen steeds meer nood hebben aan menselijk contact. Iemand die op een feest het woord neemt, onderbreekt de conversatie en draagt dus niet bij aan een betere sfeer. "Speeches zijn anti-conversatie", schrijft het blad. "We brengen al zoveel tijd virtueel met mensen door, we moeten onze menselijke interactie nodig oefenen", schrijft het magazine. Zeker wie op een feest hoopt op een romantische ontmoeting, heeft weinig boodschap aan een speech. "Het is al moeilijk genoeg om iemand te leren kennen. Dan heb je geen nood aan een onderbreking in het laatste bastion waar je nog 'ik vind je wel leuk'-conversaties kan houden".

Volgens etiquettespecialist Kevin Strubbe is het inderdaad niet meer de gewoonte dat er lange speeches gegeven worden op een feest. "Bij ons hoort het er nog altijd wel bij, maar je ziet dat de speeches veel gestructureerder verlopen. Er wordt op voorhand afgesproken wie het woord neemt en iedereen krijg maximum één of twee minuten om iets te zeggen. Dan bereiden mensen hun speech voor en vermijd dat je dat er zatte nonkels de sfeer verpesten door veel te lang het woord te nemen".

Een gouden tip: "Als je speeches plant, hou ze dan kort en laat ze allemaal na elkaar komen, zodat de gasten in de verdere loop van de avond niet constant onderbroken worden. Zorg er ook voor dat de gasten al iets gegeten en gedronken hebben, dan hebben ze meer aandacht voor de speech".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer