Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Toeristen nemen een selfie naast een thermometer in Cordoba, Spanje, waar het kwik tegen de 50 graden aanschurkt.Beeld EPA

Opvallend politiek nieuws deze ochtend: de N-VA zou overwegen om de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont op de Europese lijst te zetten. In het Londense Buckingham Palace hangt stilaan een kleine crisissfeer. En het zuiden van Europa kreunt onder een loden hitte. Dit was het belangrijkste nieuws van deze ochtend.

In het nieuws

1. Voormalige Catalaanse leider krijgt mogelijk lijstduwersplaats voor Europees Parlement

Carles Puigdemont. Die opvallende naam circuleert om de Europese N-VA-lijst te duwen. De vrijage tussen de afgezette Catalaanse minister-president en de Vlaams-nationalistische partij is al een tijdje gaande en beide kunnen garen spinnen bij zijn kandidatuur.

2. Ransomware WannaCry is klein bier vergeleken met SamSam

Wie ransomware zegt, denkt al snel aan WannaCry, de aanval die op een paar dagen tijd meer dan 230.000 computers over de hele wereld infecteerde. Die aanval verdwijnt in het niets als je ze vergelijkt met ransomware SamSam, die ook in België slachtoffers maakte. Dat blijkt uit een uitgebreid rapport van securitybedrijf Sophos.

Carles Puigdemont.Beeld AP

3. Crisisberaad op Buckingham Palace over vader Meghan Markle

Adviseurs van de Britse koninklijke familie hebben crisisberaad gehouden over de aanhoudende negatieve uitlatingen van Thomas Markle, de 74-jarige vader van hertogin Meghan Markle. Volgens Britse media zou koningin Elizabeth op het punt staan maatregelen te nemen om de loslippige Amerikaan tot zwijgen te brengen.

4. Koop eens een bos, voor 15.000 euro hebt u al een hectare

Niet iedere Vlaming droomt alleen maar van bouwgrond. Filantropen, boomknuffelaars en zakenlui hebben hun oog laten vallen op de Vlaamse bossen. "Maar laat de boel niet verloederen", zeggen kenners.

5. Renovatiewerken aan Brusselse justitiepaleis zullen nog minstens 20 jaar duren

Het Brusselse justitiepaleis staat al jaren in de stellingen en dat zal wel nog een tijdje zo blijven. De volledige renovatie van het gebouw zal pas in het jaar 2040 klaar zijn.

Het Brusselse justitiepaleis.Beeld BELGA

6. Voor het eerst in 9 jaar: geen Geubels in 'De slimste mens'-jury

Het leek wel alsof Philippe Geubels stilaan deel uitmaakte van het decor van De slimste mens ter wereld: negen jaar lang zat de komiek al in de jury van de quiz. Maar het nieuwe seizoen wordt er een zonder Geubels. "Te veel werk", luidt het.

Aan het koffieapparaat

7. Sociaal psycholoog: "We worden allemaal geboren als racisten" 

"We zijn allemaal racisten van bij de geboorte." Sociaal psycholoog en neuroloog Frank Van Overwalle (VUB) houdt er een bijzondere mening op na. Een gesprek over vluchtelingen, voetbal en genocides. "We moeten erkennen dat hokjesdenken en racisme in ieders natuur zit."

8. Temperaturen tot 50 graden verwacht in Spanje en Portugal

Hoewel ze er wel wat gewend zijn, kreunen ook Spanje en Portugal dezer dagen onder een loden hitte. Temperaturen schommelen er nu al rond de 40 graden maar verwacht wordt dat het de komende dagen nog stijgt naar 45 tot 50 graden. Dat zou een record zijn voor het Iberische schiereiland.

De hitte in Sevilla wordt een man teveel.Beeld AFP

9. Ben ik egoïstisch omdat ik niet inzit met mijn onbestaande kinderen?

"En jullie? Al kinderen?"
- "Nee."
Pijnlijke stilte.

Eerst is er medelijden. Dan zie je de vraagsteller denken: 'Ocharme, die mensen kunnen niet zwanger geraken.' En meestal duurt het niet lang eer die oprechte empathie omslaat in totaal onbegrip. Want bewust geen kinderen willen, dat kan niet.

De Morgen-journalist Robin Broos over zijn keuze om niet aan kinderen te beginnen.

10. Pas aan de toog wordt duidelijk wat er anders is aan Zomerpatio, een Antwerpse zomerbar

Water, frisdrank, koffie, thee, soep en croque-monsieurs. Zomerpatio in Antwerpen is misschien niet de hipste, maar wel de bijzonderste aller zomerbars. Precies op maat gemaakt voor de mensen met verslavings- en andere problemen.