Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Japanse universiteit verlaagt toelatingsscore vrouwelijke studenten: "Noodzakelijk kwaad"

De Tokyo Medical University.Beeld AP

Een Japanse medische universiteit heeft jarenlang resultaten van toelatingsexamens van vrouwelijke studenten aangepast. De universiteit deed dat omdat het schoolbestuur dacht dat "als vrouwen getrouwd zijn en kinderen hebben hun shift op de spoedafdeling niet zouden kunnen opnemen". 

Volgens Japanse media volgt de Tokyo Medical University al sinds 2011 die procedure. Zo wou de school het aantal vrouwelijke toegelaten studenten drastisch verlagen. De testen werden gemanipuleerd zodat niet meer dan 30 procent van de geslaagden vrouwelijk zouden zijn.

In het toelatingsexamen van dit jaar werden amper 30 vrouwen toegelaten, terwijl zo'n 141 mannelijke studenten slaagden, aldus de Japanse krant Asahi. In een andere Japanse krant vertelt een anoniem bestuurslid van de school dat de procedure een "noodzakelijk kwaad" is. De school is van mening dat vrouwen die zwanger zijn hun takenpakket niet zullen kunnen opnemen.

Volgens het Japanse ministerie van Onderwijs mogen scholen wel degelijk quota instellen op basis van geslacht. Alleen moeten die wel publiekelijk meegedeeld worden, wat niet gebeurde in het geval van de Tokyo Medical University. 

Een woordvoerder van de school liet nog weten dat er een intern onderzoek loopt, en dat de resultaten daarvan op het "gepaste tijdstip" naar buiten zullen komen.