Direct naar artikelinhoud
Ryanair

Ryanair schrapt op 10 augustus 104 vluchten van en naar België

Ryanair schrapt op 10 augustus 104 vluchten van en naar België
Beeld REUTERS

De Ierse lowcostmaatschappij Ryanair schrapt op 10 augustus 104 vluchten van en naar ons land. Ze doet dat nadat de christelijke vakbond CNE en de Belgian Cockpit Association (BeCa) eerder deze week een staking van de piloten aankondigden. Dat heeft Ryanair vrijdag gemeld.

"Omdat de pilotenvakbonden in België opgeroepen hebben tot een staking op 10 augustus, zien we ons jammer genoeg verplicht om die dag 104 vluchten van en naar België te annuleren op meer dan 2.400 Europese vluchten", zo meldt Ryanair in een persbericht.

De luchtvaartmaatschappij geeft aan dat de getroffen klanten al op de hoogte gebracht zijn via e-mail of sms en overgeboekt worden naar een andere Ryanair-vlucht of hun geld terugkrijgen. "We verontschuldigen ons bij onze klanten voor de hinder door deze stakingen", klinkt het. 

De oproep aan de Belgische piloten om op 10 augustus te staken kwam er woensdag. Het is nog onduidelijk in welke mate die oproep gevolg zal krijgen. Toch neemt Ryanair de vlucht vooruit door de getroffen passagiers een week op voorhand op de hoogte te brengen.

"Intimidatie"

De stakingsoproep volgde als reactie op de "intimidatiecampagne" die Ryanair volgens CNE en BeCa voert tegen de bemanningsleden die afgelopen maand aan eerdere acties hebben deelgenomen. Op 25 en 26 juli vond, onder andere in België, een tweedaagse staking plaats. Eerder legden de Ierse piloten al een dag het werk neer.

Werknemers van Ryanair in heel Europa vragen al maanden om een echte sociale dialoog en de toepassing van de arbeidswetgeving van het land waar de luchtvaartmaatschappij actief is. De ontevredenheid is uitgemond in een reeks acties en stakingen in verschillende landen. 

Het bedrijf reageerde vorige week met een dreigement om 100 piloten en 200 bemanningsleden naar Polen te zullen verhuizen. Wie weigerde, zou worden ontslagen. "Deze praktijken zijn onaanvaardbaar en in strijd met het stakingsrecht", lieten de bonden woensdag optekenen.

De Ierse piloten kondigden inmiddels een vierde stakingsdag aan. CNE en BeCa roepen alle Belgische Ryanair-piloten op om hun Ierse collega's te steunen door op 10 augustus het werk neer te leggen.