Direct naar artikelinhoud
Migratie

Orde van Vlaamse Balies antwoordt Francken: “Opkomen voor de rechtsstaat is niet links of rechts”

Centrum 127bis in Steenokkerzeel.Beeld Photo News

"Opkomen voor de rechtstaat is niet iets links of rechts. Wij zijn geen linkse activisten, maar komen op voor de regels." Zo reageert Hugo Lamon van de Orde van Vlaamse Balies op de uithaal van Theo Francken.

De Orde van Vlaamse Balies reageert op de felle uithaal van staatssecretaris Theo Francken (N-VA), donderdag. Hij noemde de Orde een "zoveelste opengrenzen-ngo met een links activistische agenda”, nadat die kritiek had geuit op de 'family units' in het gesloten repatriëringscentrum 127bis in Steenokkerzeel. De Orde wees de staatssecretaris op verdragen die verbieden dat minderjarigen worden opgesloten voor omstandigheden waarvoor ze zelf niet verantwoordelijk zijn.

De Orde van Vlaamse Balies, die de 10.600 Vlaamse advocaten verenigt, reageert nu op die aantijgingen. Dat doet ze in een opiniestuk van woordvoerder Hugo Lamon in De Morgen. "Het is verontrustend dat zo'n boodschap wordt omschreven als links activistische praat. Het stoort dat een staatssecretaris via Twitter een hele beroepsgroep stigmatiseert.", schrijft Lamon.

'Het is jammer dat de staatssecretaris een hele beroepsgroep stigmatiseert'
Hugo Lamon, Orde van Vlaamse Balies

"Het is niet de taak van een advocatenorde om aan partijpolitiek te doen", schrijft Lamon. "Maar opkomen voor de rechtsstaat is niet iets links of rechts. Het is gewoon opkomen voor het respect van de bestaande regels, met inbegrip van de internationale normen."