© BFM, Twitter

Hevige rookontwikkeling door natuurbrand aan Netedijk

Het heeft zondagavond gebrand aan de Netedijk in Lier. Een berg gras en hooi vatte er spontaan vuur en zorgde voor een hevige brand.

svds, tdk, bap

De brand vond plaats in de buurt van de Nete, vlakbij de Beatrijslaan in Lier. De brandweerploegen uit Lier, Duffel en Berlaar waren aanwezig. Er was geen verkeershinder, enkel fietsers moesten omrijden. De rook was zich aan het verplaatsen richting het centrum van Lier. Het blussen duurde enkele uren maar de brand is intussen onder controle.

Volgens de brandweer gaat het om zelfontbranding. “Binnenin zo’n berg hooi kan het beginnen broeien”, zegt officier van wacht Van Gansen. “Dat kan dagen duren en plots ontstaat er dan brand. Vanaf dan gaat het natuurlijk rap. Toen we aankwamen reikten de vlammen al zo’n vier meter hoog. We konden het vuur wel snel omsingelen waardoor het uiteindelijk snel onder controle was.”

Om het vuur te doven werd ook een beroep gedaan op een kraan die het hooi en gras uit mekaar kon trekken. “Dat is echt wel nodig, anders staan we hier volgende week nog. Door het open te trekken en goed nat te maken vermijden we dat het vuur later opnieuw opflakkert.” Nadat de brandweer het vuur onder controle kreeg moeten ze nu nog verschillende uren nablussen. “Gelukkig konden we water nemen uit het Netekanaal. Dat heeft de bluswerken wel vergemakkelijkt.”

Door de hevige rookontwikkeling wordt buurtbewoners aangeraden om ramen en deuren te sluiten. Wie geen brandgeur meer waarneemt kan best goed de ruimte goed verluchten. “De rook bleef vrij lang redelijk laag hangen. Daarom hebben wij mensen die in de buurt wonen aangeraden om ramen en deuren te sluiten wanneer ze er last van zouden ondervinden” zegt Magalie Derboven, woordvoerster van de politie Lier.”

De Lierse politie stelde eveneens voor om de politiehelikopter van de federale politie in te schakelen om de brand te observeren, maar die bleek bezig in Wallonië en kon door de vallende duisternis niet tijdig in Lier geraken.

© BFM

© BFM

© BFM

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER