Direct naar artikelinhoud

Ex-topman van Riziv trekt aan alarmbel: "Model sociale zekerheid is onhoudbaar"

Ter illustratie.Beeld BELGA

"Dit jaar werd het budget voor geneesmiddelen met 300 miljoen euro overschreden." Dat kan niet blijven duren, vindt Ri De Ridder, ex-topman van het Riziv. Hij ziet onze sociale zekerheid kreunen onder geheime contracten met de farma-industrie.

Het geneesmiddelenbudget voor 2018 wordt geraamd op 4,5 miljard euro, en dat is meer dan gepland. "1 miljard, bijna een kwart, gaat naar geneesmiddelen die onder zo'n contract vallen", zegt De Ridder in een interview in deze krant over de staat van onze gezondheidszorg. "Dat zijn nieuwe, zogenaamd innovatieve geneesmiddelen waarvan de meerwaarde nog niet duidelijk is vastgesteld en die dus slechts voorlopig worden terugbetaald." De overheid onderhandelt over een korting met het farmabedrijf, maar de details daarvan blijven geheim.

"De farma-industrie zit in een comfortabele monopoliepositie en we hebben ons maar te voegen naar de hoge prijzen die deze beursgenoteerde bedrijven ons opleggen", klaagt De Ridder aan. Voor sommige medicijnen betalen we zo tienduizenden euro's per persoon. De winstmarges zijn voor de producent.

'We hebben ons maar te voegen naar de hoge prijzen die deze beursgenoteerde bedrijven ons opleggen'
Ri De Ridder

Ri De Ridder is voor de zomer afgezwaaid als directeur-generaal van het Riziv, de rijksdienst voor ziekte- en invaliditeitsverzekering. De gepensioneerde arts met een verleden als adviseur en cabinetard bij ministers van Volksgezondheid als Magda Aelvoet (Agalev) en Rudy Demotte (PS) is nu verkozen als voorzitter van Dokters van de Wereld.

De Ridder beoordeelt ons systeem als goed, behalve voor wie in de marge leeft. Tegelijk is het ook duur en inefficiënt. "Waarover ik altijd mijn ongenoegen heb geuit, zijn die geheime contracten met farmabedrijven. Als ex-directeur van het Riviz weet ik: dit model is niet langer houdbaar."

Druk is hoog

De gevolgen van dat allesbehalve transparante systeem? Niemand die weet wat we werkelijk betalen voor geneesmiddelen die al dan niet innovatief zijn, en vooral een grote druk op de sociale zekerheid. "Dit jaar werd het budget voor de geneesmiddelen alleen al met 300 miljoen euro overschreden." De Ridder vreest dat daardoor zal worden bespaard op andere posten in de gezondheidszorg en dat vooral de modale Belg dat zal voelen.

Onder minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is het onderhandelen over geheime kortingen een relatief courante praktijk geworden. Keert De Ridder zich tegen zijn voormalige voogdijminister? "We zijn niet de enige, elk land doet het. Het is echt een catch 22: het is de enige weg om als overheid die 'innovatieve', maar peperdure producten bij de patiënten te krijgen. De publieke druk is hoog."

Hij pleit er wel voor om dringend een internationaal blok te vormen tegen de farma-industrie. "België en Nederland onderhandelen nu samen, dat is goed."