Politie identificeert 332 Belgische entiteiten in Panama Papers

© Photo News

De federale politie heeft in de Panama Papers al 332 “Belgische entiteiten” geïdentificeerd, van wie 55 tussenpersonen. Dat verklaarde Patrick Ludinant, directeur van DJSOC, de directie voor de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit, in de kamercommissie Panama Papers. De politie maakte de informatie over aan het gerecht. Al wordt vervolging moeilijk, want men beschikt niet over de originele documenten, klonk het.

Oorspronkelijk was er in de Panama Papers sprake van zo’n 850 entiteiten met een Belgische link. Daarvan kon iets minder dan de helft al geïdentificeerd worden, bevestigde Ludinant. “Maar we willen graag nog verder gaan”, zei hij. Het onderzoek door de federale politie nam tot nu toe 993 uren in beslag.

Over de Belgen werden geen processen-verbaal opgesteld maar fiches, die overgemaakt zijn aan de parketten in de verschillende arrondissementen. Commissievoorzitter Ahmed Laaouej (PS) leek zich zorgen te maken of er wel gevolg zou worden gegeven aan het onderzoek, maar Ludinant stelde hem gerust: “er lijkt de wil om iets te doen”.

Benoît Wolter, directeur operaties van de DJSOC, waarschuwde echter dat het niet makkelijk wordt om een veroordeling uit te spreken, want tot nu toe beschikken de speurders niet over originele documenten, enkel over informatie afkomstig van het internet.

De DJSOC opende vorig jaar 35 nieuwe dossiers, dit jaar 28 waaronder dat van de Panama Papers. In 2015 werden 5 arrestaties verricht, dit jaar al 10. De inbeslagnames explodeerden van 20 miljoen euro vorig jaar tot 240 miljoen dit jaar. Toch kampt de dienst met heel wat problemen, bleek uit de getuigenis van Ludinant en Wolter.

Te weinig personeel

Een klassieker: de personeelsbezetting. Van de zestien gespecialiseerde onderzoekers blijven er nog elf over, vijf zijn verhuisd naar andere diensten. Ook de gemiddelde leeftijd van de speurders ligt relatief hoog en er is weinig mogelijkheid -lees financiële middelen- om te investeren in gespecialiseerde krachten. “Onze mensen hebben geen perspectief meer”, klonk het.

De wet-Franchimont zorgt ervoor dat sommige onderzoeken helemaal moeten worden overgedaan. En ook op technologische vlak kan er heel wat verbeterd worden. “We beschikken niet over een financiële databank. We hebben al verschillende voorstellen gedaan om toegang te krijgen tot andere databanken, zoals die van de FOD Financiën, maar het dossier gaat niet vooruit”, aldus Ludinant. Hij betreurde ook dat een big data-analyse, zoals de journalisten van de Panama Papers hebben gedaan, financieel niet tot mogelijkheden van de federale politie behoort. Meer nog: de FOD Financiën vraagt nu 1 miljoen euro van zijn diensten omdat die een beroep doen op zestien fiscale experts.

Ook Christian Van Wambeke, onderzoeksrechter in Antwerpen, kloeg dinsdag over de wet-Franchimont, die vaak gebruikt wordt om extra onderzoeksdaden te vragen. “Dit is echt problematisch in fraudezaken. Het vormt een geweldig probleem voor de duurtijd van de onderzoeken”, klonk het. Al vond Van Wambeke ook dat de ‘redelijke termijn’ van een gerechtelijk onderzoek teveel een fetisj is geworden. “Enig realisme en enige souplesse, vooral dan in ingewikkelde financiële zaken, is aangewezen. Maar dat is natuurlijk een zaak voor de bodemrechter”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen