Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Poetin zou Trump voorstellen hebben gedaan over beperking van kernwapens

Trump en Poetin schudden elkaar de hand in Helsinki.Beeld AP

De Russische president Poetin heeft de Amerikaanse president Trump voorstellen gedaan om hun arsenalen kernwapens te beperken. Poetin overhandigde Trump een lijst met voorstellen tijdens hun onderhandelingen in Helsinki vorige maand, bericht nieuwssite Politico op basis van een gelekte kopie van de lijst.

Het document vormt een inkijkje in het geheimzinnige een-op-eengesprek tussen de twee presidenten. De Democratische partij probeerde tevergeefs om Trumps vertaler te dagvaarden om er zeker van te zijn dat Trump niet samenzweert met Poetin.

Volgens de lijst zijn concrete voorstellen besproken over nucleaire veiligheid. Dat onderwerp staat normaal gesproken standaard op de agenda, maar leek in het  gedrang te komen door onderzoeken naar Russische verkiezingsinmenging en oplopende spanningen over de oorlogen in Oekraïne en Syrië.

Een belangrijk voorstel in het document is een voorstel van Poetin om het New Start-verdrag te verlengen. Met dat verdrag spraken Rusland en de VS in 2011 af om hun arsenaal strategische kernwapens te beperken. Zonder verlenging verloopt het verdrag in 2021.

Ruimtewapens

Ook zou Poetin hebben voorgesteld om onderhandelingen te houden over het verbieden van wapens in de ruimte. Een bestaand verdrag over wapengebruik in de ruimte verbiedt enkel het gebruik van kernwapens.

Een derde verzoek van de Russische president behelst het nemen van maatregelen om militaire incidenten te voorkomen in Oost-Europa. De legers van de VS en Rusland zijn actiever geworden in die regio sinds Poetins annexatie van de Krim in 2014.

Het Witte Huis heeft niet gereageerd op de openbaring van de lijst. In Rusland is het nieuws over de lijst overgenomen door Russische staatsmedia.

Afspraken tussen de VS en Rusland op het gebied van nucleaire veiligheid zouden spanningen over een wapenwedloop verminderen. Poetin kondigde afgelopen maart in een speech een nieuw arsenaal kernwapens aan – videosimulaties toonden hoe een kernwapen een gebied aanviel dat precies leek op de kaart van de Amerikaanse staat Florida. Ook Trump zinspeelde op de ontwikkeling van nieuwe nucleaire wapens.