Direct naar artikelinhoud
EK Tijdrijden

Victor Campenaerts kroont zich opnieuw tot Europees kampioen tijdrijden

Victor Campenaerts kroont zich opnieuw tot Europees kampioen tijdrijden
Beeld REUTERS

Na zijn gouden medaille op het EK in het Deense Herning heeft Victor Campenaerts in het tijdrijden vandaag opnieuw Europees goud gepakt. De renner van Lotto-Soudal haalde na 45,7 kilometer in de laatste rechte lijn alles uit de kast. Uiteindelijk was hij slechts 63 honderdsten van een seconde sneller dan de Spanjaard Jonathan Castroviejo. Yves Lampaert werd knap vierde, na Maximilian Schachmann. 

Drie Europese kampioenschappen, drie medailles. Zilver in het Franse Plumelec, goud in het Deense Herning en nu ook goud in Glasgow. Je kan wel zeggen dat het EK tijdrijden Victor Campenaerts goed ligt. 

Yves Lampaert liet dan weer zien dat hij zijn uitstekende conditie uit de Tour de France gewoon doortrekt. De man die op de Champs Elysées op een zucht van de zege strandde, ging in Glasgow voortvarend van start. Na iets minder dan elf kilometer koersen tegen de klok, prijkte zijn naam bovenaan aan het eerste tussenpunt. Ook Victor Campenaerts kwam niet in de buurt, want hij deed er net geen 20 seconden langer over. 

Victor Campenaerts kroont zich opnieuw tot Europees kampioen tijdrijden
Beeld BELGA

Was het een te snelle opening van Lampaert? Terwijl Campenaerts voor een rustige start koos, ging de Quick.Step-renner vol door. Lampaert probeerde de lijn ook met veel grinta door te trekken naar de streep. Met 54 minuten en 9 seconden was de eerste richttijd van de dag een feit. Maar was het genoeg voor een medaille?

Victor Campenaerts kroont zich opnieuw tot Europees kampioen tijdrijden
Beeld BELGA

Ondertussen was het ook flink beginnen regenen in Glasgow en dat was niet het geval in het begin van de tijdrit. Het deerde Jonathan Castroviejo niet. De grootste uitdager van Victor Campenaerts leek zijn race tegen de klok goed in te delen en plaatste zijn naam na 30 kilometer aan het tweede tussenpunt op nummer één. Ook Campenaerts was aan een steile opmars bezig. Hij moest aan datzelfde punt negen seconden prijsgeven op de Spanjaard. Twee (Lampaert) en drie (Campenaerts) dus voor België na 30 kilometer.

Het was een Duitser die de medailledroom van Lampaert aan diggelen sloeg. De 27-jarige West-Vlaming zag hoe Maxmilian Schachmann, nota bene een ploegmaat bij Quick.Step, zijn zitje op de hot seat overnam. Lang mocht die daar niet plaatsnemen, want de twee grote kanonnen kwamen eraan. Eén daarvan luistert naar de naam Jonathan Castroviejo. De 31-jarige renner van Sky deed het liefst 26 seconden sneller dan de Duitser. Lampaert tuimelde plots naar de derde plek. 

Victor Campenaerts kroont zich opnieuw tot Europees kampioen tijdrijden
Beeld REUTERS

En dan moest Victor Campenaerts nog komen. Voor de gelegenheid met snor aan de start verschenen. In het ultieme slot ging Campenaerts nog een keer recht op de trappers staan. Een inspanning die nodig was, want aan de streep was hij slechts 63 honderdsten sneller dan de Spaanse hardrijder Castroviejo. Zijn tweede gouden medaille op drie Europese kampioenschappen was een feit.

Twitter bericht wordt geladen...