Direct naar artikelinhoud
Ecuador

Ecuador kondigt noodtoestand af wegens groot aantal vluchtende Venezolanen

Mensen staan in de rij om via de Simon Bolivar-brug vanuit Venezuela naar Colombia te vluchten. Velen reizen door naar landen als Ecuador.Beeld Reuters

Ecuador heeft in drie noordelijke provincies de noodtoestand afgekondigd vanwege het grote aantal Venezolanen die de noordelijke grens van het land met Colombia oversteken. 

De Venezolanen ontvluchten hun land vanwege de economische crisis. De hyperinflatie en het chronisch tekort aan producten en levensmiddelen in Venezuela hebben geleid tot een uittocht van burgers. Zij reizen meestal over land eerst naar Colombia, waarna ze doorreizen richting Ecuador, Peru en Chili. 

Volgens de regering van Ecuador heeft het land alleen al deze week elke dag 4.200 Venezolaanse vluchtelingen opgevangen. De noodtoestand geldt voor de provincies Carchi, Pichincha en El Oro. De maatregel blijft in ieder geval in de gehele maand augustus van kracht. 

'Urgente aandacht'

Een woordvoerder van de Ecuadoraanse regering stelt dat de noodtoestand is bedoeld om artsen en maatschappelijk werkers sneller in te zetten. Zo kan 'urgente aandacht' worden besteed aan de behoeften van migranten. Ook krijgt de politie via de noodtoestand extra hulp bij immigratieprocedures.

Venezuela zit onder de huidige president Nicolas Maduro in een diepe crisis.  In mei werd Maduro voor zes jaar herkozen in verkiezingen die volgens de oppositie en buitenlandse waarnemers niet vrij en onafhankelijk zijn verlopen. Zijn herverkiezing heeft het perspectief voor veel mensen in het olierijke land uitzichtloos gemaakt. 

Droneaanval

Maandag werd een toespraak van Maduro in hoofdstad Caracas nog verstoord door een explosie. Maduro zei later dat met drones met explosieven was geprobeerd hem om het leven te brengen. Woensdag gelastte het Venezolaans hooggerechtshof de arrestatie van oppositieleider Julio Borges

De voormalige parlementsvoorzitter wordt ervan verdacht achter de droneaanval te zitten.