Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Erasmus nog nooit zo populair, ook in tso en bso

Leden van het Rotterdams studenten corps verwelkomen aankomende studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam die kennis met elkaar komen maken en de universiteit.Beeld ANP

Studeren of stage lopen in het buitenland was nog nooit zo populair. De voorbije tien jaar steeg het aantal Erasmus-studenten met 80 procent. Ook dubbel zoveel leerlingen uit het technisch en beroepsonderwijs trekken de grens over.

Al dertig jaar kunnen studenten met Europese steun in het buitenland les of een stage volgen via het Erasmus-programma. Maar nooit eerder kozen zo veel Vlaamse studenten ervoor. Dit academiejaar, dat bijna afgelopen is, namen 5.789 jongeren deel aan het uitwisselingsprogramma, in 2008-2009 waren dat er nog 3243. In 10 jaar tijd gingen 80 procent meer studenten studeren aan een buitenlandse universiteit of hogeschool. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).

Een student verblijft gemiddeld 4,7 maanden in het buitenland voor studies en gemiddeld 3,7 maanden voor een stage. De studiepunten die ze daar halen, tellen mee voor hun diploma in Vlaanderen.

Studenten die zo'n buitenlandse ervaring willen opdoen maar het thuis niet breed hebben, kunnen een studiebeurs aanvragen. Crevits trekt daar jaarlijks 500.000 euro voor uit. De populairste studiebestemmingen zijn Spanje (944). Frankrijk (821) en Nederland (569).

Troeven op arbeidsmarkt

Minder bekend is dat ook leerlingen uit het middelbaar technisch en beroepsonderwijs via Erasmus stage kunnen lopen. Het gaat meestal om een stage van een paar weken. Ook bij hen is het uitwisselingsprogramma erg in trek. In 2014 liepen net geen 1.000 leerlingen (946) een Erasmus-stage, dit jaar al 2.305 scholieren. Meer dan een verdubbeling dus.

"Vooral leerlingen die horeca of toerisme volgen, trekken naar het buitenland", zegt Crevits. "Maar ook leerlingen die veeteelt studeren, trokken voor een stage naar Duitsland, Frankrijk, Ierland en Zweden. Scholieren houtbewerking gingen naar Portugal. En leerlingen bejaardenzorg naar Nederland." Scholieren staken de voorbije vier jaar het liefst het Kanaal over naar het Verenigd Koninkrijk. Frankrijk en Nederland vervolledigen de top drie van studiebestemmingen.

De gegeerde bestemmingen bij studenten zijn Spanje, Frankrijk en Nederland. Scholieren trekken het liefst naar het VK

Hilde Crevits (CD&V) is een grote voorstander van het uitwisselingsprogramma. "Die buitenlandse ervaring geeft jongeren belangrijke troeven voor de arbeidsmarkt en voor hun persoonlijke ontwikkeling. Jongeren leren er niet alleen een vreemde taal, maar ook competenties zoals zelfzekerheid, nieuwsgierigheid en probleemoplossend denken. Vaardigheden die werkgevers waarderen en die jongeren sterker in het leven laten staan."

Anamaria Mahilaj (19) ging als scholier op Erasmus. In april stond ze drie weken achter de balie van een hotel in het Spaanse Sevilla. "Ik kreeg vrij snel de taak om gasten te ontvangen, hen in te schrijven en naar hun kamer te begeleiden. 's Avonds volgde ik Spaanse lessen zodat ik met de taal kon kennismaken." Anamaria gaat verder studeren in Antwerpen. "Ik ga zeker bekijken of ik als student opnieuw op Erasmus kan gaan."