Direct naar artikelinhoud
De dag van

Bent u het middelste kind? Dan is uw laag zelfbeeld een goede zaak

Als de wetenschap het juist voorspelt, bewaart het middelste meisje de vrede tussen de andere twee.Beeld rv

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Dag van het middelste kind. 

Als u het oudste kind van uw gezin bent, is de kans groot dat u over natuurlijk leiderschap beschikt, alsook een forse drive voor verwezenlijkingen. U bent verantwoordelijk, competitief, maar toch conventioneel. De benjamin des huizes daarentegen is creatief, rebels en hunkert naar aandacht. De middelste koter is dan weer van het type Ban Ki-moon: bovenal de vrede bewaren. Hij of zij is veelal loyaal, aangenaam, geen tafelspringer.

Dat zegt De Morgen niet, dat zeggen talloze onderzoeken naar dat onderwerp. Omdat vandaag dag van het middelste kind is, zetten we die loyale bewaarder van de vrede in het voetlicht. Diens profielschets is namelijk nog niet ten einde. Zo zeggen psychologen dat middelste kinderen vaak een laag zelfbeeld hebben. Dat komt omdat ze tijdens hun opgroeien zelden het gevoel kregen uniek te zijn.

'Een hoog zelfvertrouwen kan zelfs leiden tot een gebrek aan doorzettingsvermogen als het even moeilijker gaat'

Dat klinkt bijzonder sneu, maar naar verluidt brengt een middelste kind zijn ook voordelen mee. Maar welke dan precies? Over naar Katrin Schumann, een journaliste die samen met psychologe Catherine Salmon een boek getiteld The Secret Power of Middle Children schreef. 

Bill Gates

"Zelfvertrouwen is niet zo essentieel als onze maatschappij gelooft. Onderzoek toont aan dat een hoog zelfvertrouwen niet samen hangt met betere punten op school of meer succes in het leven", zegt Schumann. "Het kan zelfs leiden tot een gebrek aan doorzettingsvermogen als het even moeilijker gaat."

Middeltjes die eerder genoemde kwaliteiten – loyaal, aangenaam, geen tafelspringer – combineren met een goede inschatting van hun zelfbeeld, kunnen ver komen in het leven. Zo is meer dan de helft van alle presidenten uit de geschiedenis van de Verenigde Staten een middeltje. Ook Martin Luther King en Bill Gates zitten trouwens precies in het midden van hun gezin.

Aan middelste kinderen aller lande: omarm uw totale gebrek aan zelfvertrouwen en verover de wereld.