© BFM

© BFM

© BFM

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Brandweer krijgt havenbrand langzaam onder controle: “Rook is afgenomen”

De brandweer heeft de smeulbrand bij Antwerp Bulk Terminal in de Antwerpse haven bijna onder controle. Zondagmorgen werd de gemeentelijke fase van het rampenplan afgekondigd voor de brand. “De rook is afgenomen, en ook de hinder zal afnemen.”

inke, sare

“De temperatuur van de brand is voldoende gezakt en dat zorgt ervoor dat we de brand onder controle krijgen. De rook is afgenomen en de hinder in de buurt zal ook afnemen”, aldus de Antwerpse brandweer.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Berg lucifers”

De brand brak zaterdagochtend al uit in een loods van 6.000 m² met nikkelsulfide bij Antwerp Bulk Terminal in het Leopolddok. Eerst werd gedacht dat het ging om koperoxide maar later bleek het nikkelsilfuide te zijn.

De brandweer had de handen vol met de brand. “We hebben te maken met moeilijke omstandigheden”, zei Jasmien O van Brandweer Antwerpen zondagmorgen. “Het is ongelofelijk warm in die loods, en je kan het product vergelijken met een enorme berg lucifers die zichzelf steeds opnieuw in brand steken. Daarbij komt veel rook vrij. Er zijn meerdere brandhaarden aanwezig in de stof zelf. Het is belangrijk dat we die volledig uiteentrekken opdat we die goed kunnen afblussen.”

Omstreeks 13 uur stuurde de brandweer, die assistentie krijgt van BASF en van de Civiele Bescherming, dat de brand langzaam onder controle geraakt.

De Antwerpse brandweer werkt met speciale pakken en gebruikt perslucht om in veilige omstandigheden te kunnen werken.

Evacuatie

Er zijn permanente metingen van de schadelijke stoffen in de lucht. In de directe nabijheid van de brand werden zondagmorgen verhoogde waarden gemeten. Op basis van deze metingen werd beslist tot een evacuatie van zeeschepen en bedrijven in een straal van 1,8 km rond de plaats van het incident.

“Buiten de geëvacueerde zone zijn geen schadelijke waarden vastgesteld. Maar er kan lokaal, weliswaar onschadelijke, geurhinder optreden. Alle evenementen in de omliggende gemeenten en districten kunnen ook gewoon doorgaan”, aldus de stad.

De rook van de brand kan mogelijk voor irritatie zorgen en voor geurhinder in Ekeren, Stabroek en Kapellen. “Bij hinder sluit u best ramen en deuren, en schakelt u de ventilatie van de woning en auto uit. Als u klachten ondervindt zoals prikkende ogen of hoest, dan gaat u best op medische controle.”

De namiddagshift kan bij bedrijven in de geëvacueerde zone niet van start gaan. De Noorderlaan blijft tevens afgesloten en buslijn 762 kan het traject tussen kaai 170 en kaai 210 niet bedienen. In de loop van de middag zal de toegankelijkheid van de geëvacueerde zone opnieuw bekeken worden.

Het scheepvaartverkeer op de Schelde en het kanaaldok ondervindt geen hinder, net als het wegverkeer op de A12.

Bewoners en bedrijven kunnen met vragen nog steeds terecht op het contactnummer 1771. Sinds de opstart van het callcenter zijn er een 200-tal telefoons beantwoord.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer