© Liesbeth Gaethofs LG

Experts Universiteit Antwerpen: “Ouders moeten kind sneller op potje zetten”

Te veel ouders wachten te lang met hun kind op het potje te zetten. Zo wordt het risico op stoelgangproblemen vergroot. Dat zeggen experts van Universiteit Antwerpen woensdag in De Morgen.

JaTi

Het is een steeds meer voorkomende trend: ouders leren hun kind op veel latere leeftijd op het potje gaan. Daardoor krijgen kinderen meer last van buikpijn en constipatie. “Je maakt het gemakkelijkst stoelgang door gehurkt te zitten”, zegt prof. dr. Alexandra Vermandel, diensthoofd van het UZA, in De Morgen. “Kindjes die te lang in een luier rondlopen, zijn het niet gewoon zo te gaan zitten. Integendeel. Ze zijn zo gehecht geraakt aan hun luier dat ze geen grote boodschap durven te maken als ze geen tegendruk van de luier voelen.”

Dat kan in sommige gevallen zelfs leiden tot een ziekenhuisopname. “Na 27 maanden is de kans groot dat het kind niet meer wil meewerken aan de zindelijkheidstraining”, weet Stefan Dewachter van het UZA, die verbonden is aan de Universiteit Antwerpen. “De periode waarin ze van nature vatbaar waren voor die prikkels, is voorbij. In extreme gevallen ontwikkelen kinderen dan een danig ophoudgedrag dat ze een lavement moeten krijgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER