Direct naar artikelinhoud
WK Atletiek

IJzersterke Koen Naert verovert goud in marathon

IJzersterke Koen Naert verovert goud in marathon
Beeld REUTERS

België blijft de gouden medailles opstapelen. Koen Naert heeft zich op de marathon gekroond tot Europees kampioen. De West-Vlaming snelde op tien kilometer van de finish weg van zijn concurrenten. Het zeventiende eremetaal voor België op deze Europese kampioenschappen over alle sporttakken heen. 

“Ik heb het gevoel dat ik fysiek en mentaal echt klaar ben voor het EK”, stelde Naert voor zijn reis naar Berlijn. Met gezonde ambities kwam de West-Vlaming dus aan de start en hij loste die verwachtingen helemaal in. Heel attent liet hij zich vanaf de start meedrijven in een kopgroep van ongeveer 20 stuks. Op het uur werd die onder impuls van de Zwitser Abraham gehalveerd, maar Naert liet zich onder een loden zon niet verrassen en liep continu in positie vier van de kopgroep.

Na dertig kilometer volgde een nieuwe schifting. Even kwam onze landgenoot in moeilijkheden, maar hij spartelde zich door het netelige moment en vond opnieuw de aansluiting vooraan. Vervolgens zette hij zichzelf op kop, met Abraham en Rachid konden slechts twee opponenten zijn tempo volgen. Lang liep het trio echter niet vooraan, met een heuse tempoversnelling snelde Naert twee kilometer later weg van zijn twee naaste belagers. Wat water over het hoofd en klaar voor een knappe solo van tien kilometer.  

IJzersterke Koen Naert verovert goud in marathon
Beeld AFP

En of Naert zijn marathon goed had ingedeeld. Tien seconden werden een halve minuut, op vijf kilometer van de finish had hij zelfs een voorsprong van 50 seconden. Zijn tempo stokte ook in de slotkilometers allerminst, de gouden medaille was zo na exact 42 kilometer en 195 meter een feit. Dat met een toptijd: 2:09.52. De Zwitser Tadesse Abraham (2:11.24) moest tevreden zijn met het zilver. De Italiaan Yassine Rachik (2:12.09) vervolledigde het podium. Naert zette zowel een persoonlijk als een kampioenschapsrecord op de tabellen.

Na goud voor Nafi Thiam op de zevenkamp, zilver voor Bashir Abdi op de 10.000m en voor Kevin Borlée op de 400m, en brons voor Jonathan Borlée op de 400m, zorgden de Belgian Tornados op de 4x400 meter gisteravond voor de vijfde Belgische medaille op het EK atletiek in Berlijn, de tweede gouden. Naert brengt dat aantal nu op zes, met drie gouden plakken. 

In totaal is het het zeventiende Belgische eremetaal op deze Europese kampioenschappen over alle sporttakken heen en de negende Belgische medaille ooit op een EK marathon. Een glansprestatie. 

IJzersterke Koen Naert verovert goud in marathon
Beeld AFP